avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general legat de TVA.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

legat de TVA.

Buna seara. Am un pfa neplatitor de tva, impozitare e profit real. Am cateva intrebari care ma baga in dilema si rugamintea sa ma lamuriti daca se poate:
1) Desi sunt neplatitor de tva , la achizitia marfii este inclus in pretul final. Ce se intampla cu acesta, facturile le fac fara tva, insa stiu ca in RJIP trec factura de achizitie fara tva. Pana la urma ce se intampla cu tva-ul?
2) Bonurile de consum cum le inregistrez, in RJIP? cum?
3) Am cod caen 4791 comert online si prin intermediul caselor de comenzi (comercializez suplimente nutritive). Daca vreau sa-mi deschid un punct de desfacere intr-un spatiu comercial ce trebuie sa modific? am posibilitatea? este suficient doar o autorizatie de funtionare de la primarie?
4) Facand comert ma sfatuiti sa ma declar platitor de tva?
Sper sa aveti rabdare cu mine, sunt la inceput, iar contabilitatea, legislatia imi dau batai de cap.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Tudor.M , utilizator 20:26, 23 Iulie 2010
1) TVA-ul intra in costul marfii PFA; el e colectat de furnizor si nededus de catre PFA. La vanzare trebuie tinut cont de acest cost marit al marfii, al carei adaos comercial vine peste total factura furnizor (inclusiv TVA), nu doar peste pretul fara TVA;
4) va sfatuiesc sa va declarati platitor de TVA pentru a avea drept de deducere, altfel mariti pretul cu TVA la TVA si deveniti necompetitiv.

Succes!
Multumesc! Daca ma declar platitor de tva am nevoie de contabil? Cu ce schimba acest lucru actele contabile?
Oricum , si platitor de tva si neplatitor de tva , aveti obligatia de tinere a evidentei tva pentru a putea avea cunostinta de momentul depasirii plafonului de 35000 eur ca volum al vanzarilor, moment in care deveniti platitor de tva obligatoriu .
Aceasta evidenta consta in tinerea jurnalelor de tva cumparari si vanzari .
In cazul in care nu sunteti platitor nu depuneti decont de taxa .
Contabilul e si el bun :) macar intr-o prima faza , sa va spuna despre ce este vorba, dupa care veti vedea ca nu este mare lucru .

Va mai raspund si eu la ce a ramas din postarea initiala :
2. In RJIP nu se trec bonurile de consum,ci facturile platite , in cazul dvs neplatitor de tva fiind , la intreaga lor valoare .
Daca veti deveni platitor de tva, veti trece in RJIP doar baza impozabila din facturile platite, pentru ca tva-ul il veti deduce .
3. Reluati , va rog , intrebarea pe topicul PFA - va vor raspunde colegii juristi .

Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necesara casa de marcat? Tudor.M Tudor.M Buna ziua, Sunt nou pe forum si am cateva nelamuriri pentru care va cer ajutorul. Am deschis de curand un P.F.A cod caen 4791 (comercializez suplimente ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b Tessy Tessy As dori sa ma lamuriti cum se completeaza declaratia 392B in cazul urmator: - PFA neplatitor de TVA, cu obiect de activitate comert, care nu vinde nimic pe ... (vezi toată discuția)
Deschidere punct de clucru Tudor.M Tudor.M Buna ziua. Detin un pfa si fac comert online cu suplimente nutritive, cod caen 4791. Vreau sa-mi deschid un punct de lucru (inchiriez un spatiu) , in cazul ... (vezi toată discuția)