Iata un caz in legatura cu care as dori sa va pun câteva intrebari:
Bunica mea a decedat in decembrie 2005, bunicul este inca in viata.
Au 2 fiice care vor mosteni câteva bunuri imobiliare.
Succesiunea in urma decesului bunicii nu a fost deschisa.
Iata si intrebarile:
1. Cât timp se poate astepta inainte de a deschide succesiunea in urma decesului bunicii si care sunt consecintele intârzierii?
2. Una din fiice doreste sa se asigure ca partea ei din mostenire (din patrimoniul total al bunicilor) nu va fi instrainata inainte de succesiune (a bunicii, si apoi a bunicului) fara ca ea sa fie informata. De fapt exista riscul ca bunicul sa incerce sa transmita uneia din fiice o parte din bunurile imobiliare inca din timpul vietii, fara ca cealalta sa fie informata si fara sa i se ceara acordul (prin contract de vânzare-cumparare "fictiv", donatie, etc.). Care sunt mijloacele de a impiedica acest lucru?
3. Care sunt mijloacele de a afla daca anumite bunurile imobiliare nu au fost deja transmise uneia din fiice, fara ca cealalta sa fie informata?
dezbaterea mostenirii, ca despre dezbatere e vorba, se poate face in termen de 6 luni de la deces. dupa acest termen, daca partile nu au facut acte de acceptare tacita a mostenirii, respectiv au folosit bunurile, au platit impozitele etc., decad din dreptul de a accepta mostenirea si va trebui sa asteptati pana la moartea bunicului pt a beneficia de bunuri. incercati la notar si apoi in instanta sa faceti dezbaterea.
2. daca bunicul vinde bunurile uneia dintre fete, vanzare-cumparare se poate face o actiune in simulatie pt a dovedi ca e un ctr fals sa-i spunem asa daca puteti dovedi ca fiica nu avea bani sa cumpere bunul sau tatal nu a avut intentia sa-l vanda ci doar s-o improprietareasca pe una dintre fete. daca face donatie, la decesul bunicului se poate face raportul donatiilor si sa beneficiati de partea ce depaseste cotitatea disponibila pentru care bunicul putea face donatii. veti beneficia de mai putin decat dreptul legal de mostenitor dar macar va fi ceva.
3. va puteti interesa daca a vandut la cartea funciara, cerand datele despre imobilele respective si cine apare ca proprietar al lor.
Dezbaterea mostenirii poate fi facuta oricandX-(
Bineinteles, atitudinea mostenitorilor dupa decesul autorului poate influenta cat anume vor primi din mostenirea respectiva (ex: daca un mostenitor nu a acceptat mostenirea in 6 luni de la deces, e considerat strain de mostenire, daca a fost acceptata de altii).
Chiar daca nu ati dezbatut succesiunea dupa bunica, va puteti vinde cota de drept din mostenire, cumparatorul urmand sa "va ia locul".
Mai sunt multe de spus..... Sfatul meu e sa apelati la un avocat cu care sa vorbiti pe indelete.
daca bunurile imibiliare erau comune ale bunicilor nu trebuie sa va fie teama da instrainare nu se pot instraina pana nu se dezbate succesiunea, fiica careia ii e teama ca va fi dezmostenita prin orice acte poate cere dezbaterea succesiunii dupa bunica...... nimic nu o impiedica, ce face bunicul cu bunurile lui dupa dezbaterea succesiunii bunicii este treaba lui actele incheiate de el pot fi atacate cu dovezi bineinteles doar la decesul sau cu ocazia dezbaterii succesiunii lui.
Cât timp se poate astepta de fapt pâna la deschiderea succesiuniisi care sunt riscurile daca se intârzie prea mult? (Unele din raspunsurile date sunt contadictorii si de asemenea imi cer scuze ca terminii juridici folositi de voi nu-mi sunt prea familiari.)
Este posibil ca succesiunea bunicii sa fi fost deschisa fara ca ceilalti mostenitori sa fie informati? Poate fi decazut un mostenitor direct (legal) din dreptul lui de mostenire daca nu si-a exprimat in mod formal acceptul in termen de 6 luni de la deces? De fapt mostenitorul care nu era informat de deschiderea succesiunii (daca aceasta s-a facut in secret ?!) nu a avut ocazeia sa se exprime.
De fapt, pentru a va explica mai bine situatia, bunicul spravietuitor si una din surori spun ca nu vor sa dechida succesiunea bunicii pentru a nu cheltui bani et pentru ca ei cred lucrurile se vor regla de la sine la decesul bunicului.
Inteleg din explicatiile voastre ca sora care se teme ca va fi "inselata" are tot interesul sa deschida ea insasi succesiunea protejandu-si astfel interesul si putând lua cunostinta de patrimoniul restant in proprietatea bunicilor cf. cartii funciare? Puteti sa-mi confirmati?
Dezbatere mostenire
eu1983
Buna ziua ,
Va prezint urmatoarea situatie pt care doresc o simpla recomandare :
Bunicul meu a fost proprietar pe cateva terenuri , el fiind decedat acum ... (vezi toată discuția)