avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobil de la persoana in varsta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobil de la persoana in varsta (capacitatea de exercitiu)

Buna ziua.

Doresc sa cumpar un imobil cu teren aferent de la o persoana in varsta (peste 80 ani). Avem si un anumit grad de rudenie indepartata dar asta nu cred ca conteaza..

Trebuie sa obtina aceasta persoana certificat de atestare a capacitatii de exercitiu pentru a-mi putea vinde ?
Are vreo legatura acest act cu protectia mea impotriva unor eventuale actiuni ulterioare din partea rudelor sale ? (mentionez ca nu are copii). Sau din punctul meu de vedere este suficient contractul de vanzare-cumparare incheiat la notar cu intabulare ulterioara ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters21173 , utilizator 17:04, 22 August 2007
capacitatea de exercitiu se pierde doar prin punere sub interdictie sau deces, altefel persoana majora are capacitate deplina de exercitiu pentru a dispune de bunurile sale. in functie de gradul de rudenie pe care il au rudele amintite de tine /daca sunt rezervatare la mostenirea acesteia, pot eventual la decesul ei , ataca actul ca pe o donatie dechizata ceea ce trebuie si dovedit.....asa la prima vedere .....nu cred ca poti avea probleme cu vanzare cumparare autentica intabulata.....
Pare logic asa, dar am inteles ca pentru persoane care depasesc varsta de 80 de ani nu mai este asa simplu...
Art. 11. - Nu au capacitate de exerciþiu:
a) minorul care nu a împlinit vârsta de patrusprezece ani;
b) persoana pusã sub interdicþie.
Pentru cei ce nu au capacitate de exerciþiu, actele juridice se fac de reprezentanþii lor legali.
alte limitari nu sunt, si orice limitare este posibila doar prin lege......pana nu o declara cineva ca fiind incapabila si nu se pune sub interdictie.....are capacitate.......
ok, inteleg asta

imi cer scuze ca insist, dar doua persoane pana acum (un notar si un agent imobiliar) mi-au spus ca urmasii lui ar putea cere anularea contractului de vanzare-cumparare pe motiv ca nu mai avea capacitatea de exercitiu si l-am convins cumva sa semneze...
ideea e ca daca nu e necesara expertiza aceasta nu inteleg de ce se face contra cost si exista chiar pe site-ul IML un tutorial referitor la expertize privind capacitatea de exrcitiu cu scopul donatiilor, vanzarii-cumpararii etc.

inca o data imi cer scuze ca insist, dar nu prea sunt sigur cum e pana nu primesc acelasi raspuns de la toti cei pe care ii intreb.
Si multumesc pentru efortul de a raspunde aici..:D
Pentru astfel de tranzactii persoanelor in varsta li se acorda asistenta de catre Autoritatea Tutelara.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare intre rude de gradul i bencumonica bencumonica Parintii mei,care sunt divortati,au convenit ca ar fii bine ca apartamentul pe care ei il detin sa fie trecut pe numele meu.Dar,exista mai multe probleme.Tatal ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drept de proprietate huminiuc huminiuc Buna ziua, Eu si sotia mea am dobandit prin vanzare-cumparare un teren,acum 12 ani;intre timp am construit pe acest teren o casa de vacanta.Datorita ... (vezi toată discuția)
Vreau sa donez o casa gabriela06072002 gabriela06072002 Oscilez intre a intocmi un act de vanzare-cumparare pt un imobil sau sa-l donez fiicei mele, pentru a nu putea fi atacata cererea de succesiune. Din cate ... (vezi toată discuția)