avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare intre rude de gradul I
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare intre rude de gradul I

Parintii mei,care sunt divortati,au convenit ca ar fii bine ca apartamentul pe care ei il detin sa fie trecut pe numele meu.Dar,exista mai multe probleme.Tatal meu are 81 ani si este diagnosticat cu dementa Alzheymer.In plus,dintr-o casatorie anterioara mai are o fiica.(In afara de aceasta sora vitrega,eu nu mai am alti frati.)Mama este trecuta in contract cu numele din timpul casatoriei cu tatal meu,in conditiile in care dupa divort s-a hotarat revenirea la numele de fata.De asemenea,niciunul dintre ei nu detine vreo hotarare judecatoreasca care sa ateste acest lucru.Intrebarea mea este daca este posibil un contract de vanzare - cumparare intre ei si mine si in ce conditii?Si cam cat ar putea costa?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:11, 18 Ianuarie 2013
In primul rand trebuie sa mergeti la judecatorie sa luati copie legalizata dupa hotararea judecatoreasca . Apoi imobilul trebuie cadastrat si intabulat. Daca tatal dvs nu mai are capacitate deplina de exercitiu trebuie pus sub interdictie, iar actele de dispozitie ale interzisului trebuie autorizate de instanta de tutela, care I'l si Pune sub interdictie si see fac numai in interesul interzisului. Apoi sora dvs vitrega poate cere reductiunea liberalitatilor excesive la decesul tatalui pt ca I se incalca rezerva succesorala, asta dupa ce va demonstra ca actul de vanzare cumparare este in fapt o donatie, si cam va fi ca nu cred ca dati pret.....iar daca faceti contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct, intretinere, renta viagera uz, abitatie se prezuma ca este donatie...

Concluzia daca aveti Nervi sa parurgeti tot ce v am spus mai sus si timp.....suficient....
Parerea mea lasati lucrurile sa decurga natural...dvs oricum veti avea mai multa din imobil in urma mostenirii dupa parinti , puteti face partaj si contra unei sulte date sorei vitrege ramaneti cu imobilul.
Multumesc mult pentru raspuns!As mai avea totusi cateva intrebari.Daca dupa moartea tatalui meu sora mea vitrega isi revendica dreptul (care banuiesc ca este de 25% din valoarea imobilului) iar eu nu ii pot plati respectiva suma,se poate ajunge la executare silita(nu sunt sigura de corectitudinea termenului)? De cand tatal meu s-a imbolnavit,eu am grija de el (sora mea nici macar nu s-a interesat de starea lui)...pot obtine un act care sa ateste acest lucru? Si daca da ,imi este de vreun folos in cazul eventualului partaj ?
Se poate ajunge la executare daca nu I platiti sulta. Faptul ca ingrijiti pe tatal dvs nu va da drepturi mai multe...cel mult aveti un drept de creanta la deschiderea mostenirii dupa tatal dvs daca l ati ingropat si ati platit impozite dupa deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau act de vanzare cumparare catatana22 catatana22 Buna ziua, am si eu o mare rugaminte in luarea unei decizii cu privire la documentatia succesorala si anume; tatal meu, a introdus actele pt taxa de succesiune ... (vezi toată discuția)
Contract ralucacornelia ralucacornelia Buna ziua! Am o sora de pe mama diagnosticata cu Dementa senila, internata intr-o institutie de specialitate. Urmeaza sa fie pusa sub interdictie ... (vezi toată discuția)
O situatie delicata mirelina123 mirelina123 Buna ziua! In urma partajului succesoral benevol s-a stabilit cota parte a fratelui nostru vitreg iar eu si sora mea am ramas in indiviziune cu casa ... (vezi toată discuția)