avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau act de vanzare cumparare

Buna ziua, am si eu o mare rugaminte in luarea unei decizii cu privire la documentatia succesorala si anume; tatal meu, a introdus actele pt taxa de succesiune dupa decesul mamei sale (bunicii mele) devenind astfel unic mostenitor. El mai are o fata dintr-o casatorie anterioara, fata cu care de peste 35 ani nu a mai tinut absolut deloc legatura, nu se cunosc, nu si-au vorbit. Acum el ar dori sa imi lasa mie intreaga mostenire, insa notarul nu a reusit sa il lamureasca ce document nu ar putea fi combatut nici de sora vitrega si nici de sotul meu...act de donatie cu scutire de raport sau contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere?
Va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: catatana22 , utilizator 13:06, 11 August 2020
La dontractul de donatie:
- daca tatal va doneaza doar dvs, imobilul este bunul propriu al dvs. Asta inseamna ca in caz de divort, nu va fi inclus la partaj.
- daca tatal nu mai are in proprietate alte bunuri, dupa decesul acestuia, in termen de 3 ani, sora vitrega se poate adresa instantei si poate solicita reductiunea donatiei, pentru incalcarea rezervei succesorale.
Aceasta reductiune se poate finaliza prin: fie impartirea fizica a imobilului intre dvs si sora, fie obligarea dvs la plata unei sulte catre sora.

La contractul de vanzare cu clauza de intretinere (care de fapt e o strutocamila si va recomand sa va decideti fie spre vanzare, fie spre intretinere):
- imobilul va fi bun comun cu sotul. Adica in caz de divort, se imparte.
- va trebui sa fie prezenta si sora dvs la perfectarea actului, pentru a recunoaste caracterul oneros al contractului (ca de fapt actul nu e o donatie deghizata si ca ati platit pretul vanzarii)
- va trebui sa ii achitati tatalui un pret.

Personal, va recomand varianta donatiei, pentru ca este un act care reflecta realitatea (ma indoiesc ca tatal dvs are pretentia la plata vreunei sume) si pentru ca daca fiind lipsa de contact intre tata si sora dvs, este posibil ca in termenul de solicitare a reductiunii, aceasta nici sa nu initieze vreo actiune.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2020
raluk0207, utilizator
va multumesc din suflet!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau act vanzare cumparare nitucornel nitucornel Buna ziua. As dori sa stiu ce poate fi mai bine facut in cazul in care mama vrea sa treaca casa si terenurile aferente acesteia, fiicei. Mentionez ca mama a ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenitor argoss argoss mama mea a decedat tatal meu nu avea acte cu ea,,nu au avut casa tatal meu a cumparat un apartament cu a 2 sotie....acuma intreb eu mai am vreun drept dupa ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)