La calcularea pensiei casa de pensii poate lua in considerare adeverinte cu venituri realizate in acord, daca pentru aceste venituri intreprinderea confirma ca a achitat contributiile legale?
In cartea de munca imi figureaza 3 perioade in care am desfasurat o activitate de munca in calitate de inginer proiectant, cu mentionarea salariului de incadrare. In plus, am prezentat la depunerea dosarului la Casa Judeteana de Pensii si adeverinte pentru aceste perioade din care rezulta castigurile suplimentare obtinute peste salariul de incadrare prin munca de proiectare in acord (castiguri in medie cu 10-15% peste salariul de incadrare). Daca intreprinderile respective (atelierele de proiectare) confirma in adeverinte ca pentru aceste castiguri suplimentare s-au achitat la stat contributiile legale, Casa Judeteana de Pensii este obligata sa le aiba in vedere la stabilirea pensiei pentru limita de varsta, sau ramane la aprecierea acesteia daca sa le ia sau nu in considerare? Care este baza legala in aceasta situatie?
Veniturile din aceste adeverinte nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual. Nu este vorba despre aprecierea casei de pensii, ci despre mentiunea de la pct. VI a anexei la OUG nr. 4/2005, care prevede urmatoarele: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unităţile economice;
● premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizari deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plătite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de munca;
● al 13-lea salariu;
● alte sporuri care nu au avut caracter permanent.
Incercati sa cititi Legea 3/1977,angajatorul a platit CAS la total fond de salarii,pe cand angajatul a platit doar aia 3% pt. pensia suplimentara si aia raportati la salariul tarifar+sporul de vechime.