avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurat fara C.I.M.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurat fara C.I.M.

Cum pot fi asigurata daca nu am contract individula de munca,somaj sau p.f?
Cel mai recent răspuns: m1ha1g , utilizator 04:30, 28 Iulie 2010
Mergeţi la CJAS şi plătiţi o taxă (cam 40ron/lună).
În plus va trebui să plătiţi şi ultima perioadă la care n-aţi contribuit, maxim 6 luni (aprox. 250ron + penalităţi).

O altă variantă e coplata - cazul în care sunteţi căsătorită şi soţul e asigurat. Va trebui să duceţi la CJAS (casa judeţeană de asigurări) nişte acte:
- o adeverinţă de venit pe anul fiscal 2010
- copie după buletinul dvs
- copie după certif. de căsătorie

Mai multe detalii puteţi afla telefonic sau pe email de la casa judeţeană unde aveţi domiciliul: [ link extern ]
Daca am fost pana acum in somaj ,9 luni,nu trebuie sa platesc penalitati nu?Despre ce este vorba in cazul coplatii daca sunt casatorita?
vă dau exemplul meu. În anul 2007 am stat acasă, nu am lucrat, nu am frecventat vreo școală. Însă, la o internare în spital mi s-a spus (în 2010) că nu sunt asigurat. Nu știam că pe toată perioada trebuie să plătesc o cotizație la acest sistem de sănătate.

Astfel m-am dus la casa județeană de asigurări din județul unde am domiciliul și am plătit perioada respectivă, însă doar ultimele 6 luni. Dacă în ultimii 5 ani aveți o perioadă în care n-ați plătit veți plăti ultimele 6 luni ale acestei perioade.

Pe perioada cât ați fost în șomaj nu se plătește.
Veți putea fi asigurată prin coplată dacă soțul e asigurat. Eu am obținut o astfel de adeverință de la CJAS ducând acele acte. Puteți să îi întrebați și pe ei, pe CJAS, au un nr de tel la care puteți suna gratis: 0800.800.950
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
m1ha1g, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate alexandrumircea alexandrumircea Cunoaste cineva pasii ce trebuiesc urmati sa-mi platesc singur asigurarea de sanatate? mentionez ca nu mai sunt sub contract de munca de aproximativ 1 an si 6 ... (vezi toată discuția)
Neasigurat in perioada de preaviz? Nicole09 Nicole09 Buna ziua, Am incercat sa iau o reteta gratuita, dar s-a introdus un nou sistem in farmacii si apar ca neasigurat. Eu am fost in concediu de cresterea ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de analize??! papadiouf papadiouf ce trebuie sa fac daca nu mai primesc somaj,nu mi-am gasit de lucru si am nevoie sa-mi fac investigatii medicale.mai beneficiez de gratuitate k atunci cd. ... (vezi toată discuția)