avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furt de energie electrica la Asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furt de energie electrica la Asociatia de proprietari

Am informatii certe ca in boxele aflate la subsolul blocului, proprietarii si- au improvizat prize si si- au instalat lazi frigorifice , care consuma nonstop energie electrica ce se inregistreaza pe contorul imobilului.

Pornind de la oservatia noului administrator care a sesizat ca facturile de energie electrica ale Asociatiei sunt foarte mari, fata de ale altor Asociatii similare, in seara asta am obtinut cateva informatii, absolut certe!

Va rog, sfatuiti- ma cum trebuie sa procedez?

Mi- au " incoltit" cateva idei si variante, dar, am mai multa incredere in sfaturile celor ce cunosc, mult mai bine decat novicea de mine, cum trebuie sa se rezolve o astfel de situatie!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:15, 28 Septembrie 2020
Incercati mai intai sa rezolvati problema pe cale amiabila, convocati o sedinta a asociatiei in care prezentati situatia, in caz de nereusita asociatia ii poate actiona in judecata pe locatarii cu problema pe "obligatia de a face" in sensul de a readuce la starea initiala subsolul condominiului fie sesizati electrica pentru bransamente ilegale .
Multumesc pentru raspuns!

Ma gandeam la alegerea caii amiabile, dar, simultan, "a rasarit" intrebarea : si facturile...cine le suporta?! Noi, toti ceilalti, care nu am furat?! Platim hotii?

In varianta in care sesizam Electrica pentru bransamente ilegale, nu cumva si Asociatia risca o amenda consistenta?( si, pe cuvant, ca nu avem nevoie de asa o "bomboana pe coliva", fata de starea in care ne aflam!)

Daca voi convoca Adunarea generala si prezint situatia, riscam scandal/paruieli in public, chiar daca va fi prezent politistul de proximitate!.

Esential este sa gasesc o cale legala de a constata starea de fapt si apoi, hotii sa suporte consecintele! Parca intrevad un proces in instanta!

Astept si alte opinii pentru a identifica variantele optime de solutionare a problemei!:)
Daca s-au bransat ilegal la reteaua furnizorului inseamna ca nu au furat de la asociatie ci de la furnizor. Asa ca asociatia nu este cu nimic pagubita.

Dar vedeti ca la subsolul blocurilor ar fi normal ca iluminatul sa se realizeze cu 12 V sau 24 V si nu cu 220 V, pentru ca acolo este umezeala si risc de electrocutare.
Asa ca va sugerez sa va montati un transformator si sa introduceti de la tabloul furnizorului spre subsol numai 12 sau 24 V. In acest fel refaceti instalatia de iluminat, desfiintati cablurile vechi, iar cei care foloseau pana acum energia electrica pentru frigidere nu mai pot pentru ca nu mai au reteaua de 220 V in subsol.
Nu trebuie sa convocati nici o adunare generala sau sa anuntati furnizorul de energie electrica decat daca vreti sa faceti lucrarea cu ei. Luati decizia in comitet.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
Adriantot, moderator
Domnul adriantot, va apreciez foarte mult pentru post- urile dv, pe site, multumesc pentru raspunsul generator de idei, dar... m- ati bagat in ceata!:(

Cum, adica au furat de la furnizor si Asociatia nu este cu nimic pagubita, in conditiile in care Asociatia are de platit facturi nefiresc de mari?!

Maine(pardon, astazi) vom avea sedinta de Comitet! Eu, ce parere/concluzie le voi transmite acestora?!

Sunt contracronometru! Situatiile incearca sa ma depaseasca, dar eu trebuie sa le fac fata!:help:

m.belu a scris:
In varianta in care sesizam Electrica pentru bransamente ilegale, nu cumva si Asociatia risca o amenda consistenta?( si, pe cuvant, ca nu avem nevoie de asa o "bomboana pe coliva", fata de starea in care ne aflam!)

Am citat ceea ce ati scris. Orice cetatean poate sa sesizeze Elecririca daca se fura de la Electrica. De aceea am spus ca in aceasta situatie asociatia nu este afectata ca si consum pe factura.
Daca nu fura de la furnizor, adica daca nu si-au tras curentul inainte de contorul electric ci dupa contor, nu aveti ce sesiza la furnizor si este treaba interna a dv. a asociatiei.
Vedeti ca in tabloul general care este undeva prin casa scarii, la parter sau pe un perete la intrarea in bloc sunt mai multe fire, conductori. Puteti sa anulati usor firele care duc spre subsol.
Motivati si folosiiti-va, in sedinta de comitet, de faptul ca la subsol este umezeala si trebuie sa refaceti iluminatul cu 24 V.

Alte discuții în legătură

Iluminat casa scarii si boxe mitdan67 mitdan67 Am si eu DOUA intrebari : 1. iluminatul pe casa scarii cum trebuie platit dupa nr. persoane sau cota parte indiviza. 2. La subsolul blocului unde sunt boxe ... (vezi toată discuția)
Folosirea curentului din firida din casa scarii tiberiu8mai tiberiu8mai Buna ziua. Avem un electrician calificat in bloc pe care asociatia l-a imputernicit sa monteze o priza in firida de unde sa putem folosi curent pentru lucrari ... (vezi toată discuția)
Modificare instalatie electrica hotarata doar de presedinte si administrator Adi_01 Adi_01 Buna ziua, Am descoperit in subsolul blocului doua persoane care lucrau la instalatia electrica .La intrebarea fireasca _ce faceti si cu acordul cui?_ au ... (vezi toată discuția)