Buna ziua. va rog sa-mi dati o sugestie pt urmatoarea situatie: In data de 23.07 prietenul meu ( sofer pe taxi ) a dus 4 tineri intr-o localitate din apropiere. Au oprit la un Peco , unul din tineri s-a dat jos din taxi si a pus benzina , timp in care prietenul meu a intrat in peco sa ia un pachet de tigari. Dupa ce s-a intors in masina , tanarul respectiv a spus ca se duce sa plateasca dar intrat in magazin a cumparat altceva. Dupa efectuarea cursei tinerii nu au mai platit contravaloarea. Prietenul meu a facut plangere la politie , a anuntat si personalul din peco. Impreuna cu un reprezentant al firmei au facut plangeri si au anexat la acestea bonul de benzina si bonul cursei. Mentionez ca tinerii erau beti iar pe camerele de filmat din benzinarie se vede clar cum respectivul tanar a pus benzina. Dimineata a sunat cineva de la politie iar cand a ajuns prietenul meu i-a spus sa plateasca el la benzinarie pt ca fiind sofer poate avea dosar penal. I-a spus ca o sa-si recupereze banii cumva pt ca le-a dat amenzi celor 4 in cauza. Am intereseaza daca e legal asa ceva dat fiind faptul ca prietenul meu a facut plangerea. Cei de la politie au spus ca nu au ce le face dar ca stiu de ei pt ca nu sunt la prima abatere de acest gen
Numai cumparatorul poate fi obligat la plata. (prin urmare, in aceasta imprejurare, prejudiciul cauzat prin sustragerea de bunuri si prin refuzul de a plati pretul , e recuperat numai de catre persoana care, cu rea credinta, a cauzat o anumita paguba ).Plata facuta de catre o terta persoana , in mod benevol, e una valabila. Raspunderea penala este angajata sub aspectul infractiunii de furt califcat ( starea de betie reprezentand circumstanta agravanta legala ).
Dumneavoastra puteti solicita societatii sa va remita sumele de bani platite in respectiva seara.
(indiferent de recuperea prejudiciul efectiv cauzat de la faptuitori ).
Achitati contravaloarea ceruta,depuneti plangere penala impotriva celui ce a incarcat rezervorul masinii,sub aspectul infractiunii de furt si constituiti-va parte civila in proces.Nu neaparat faptul ca s-ar fi aflat sub influenta bauturilor alcoolice sau in stare de ebrietate ar reprezenta circumstanta agravanta...aceasta ramane la aprecierea instantei de judecata.Sa nu ne antepronuntam,mai ales ca daca respectivul nu va recunoaste ,nu prea se poate proba ca asa a fost.
Multumesc pt raspuns. Respectivul poate nu va recunoaste dar a fost filmat de camerele din benzinarie si este si plangerea impotriva lor facuta de prietenul meu. Pe mine ma interesa mai mult in baza carei legi s-au pronuntat cei de la politie cand au spus sa platim si apoi sa ne recuperam cumva banii. este vorba de o suma de 500 lei , deci e destul de mult. In plus din moment ce soferul ( prietenul meu ) a anuntat autoritatile si a facut si plangerea , de ce i-au spus ca ii pot face lui dosar doar pt ca a fost soferul? Nu el a pus benzina
Chiar acel tanar avea acces la rezervor??? Nu cumva a avut si acordul conducatorului auto sa puna benzina in rezervor?
Si de cand un clinet alimenteaza cu combustibil un taxi?
Ceva nu se leaga in speta dvs.
Conducatorul auto trebuie sa achite contravaloarea combustibilului si sa solicite de la acei clienti contravaloarea curesei. Daca acestea nu platesc....se poate adresa organului de urmarire penala cu o plangere penala...
A alimentat respectivul pt ca prietenul meu nu avea destula benzina si nici destui bani ca sa faca alimentarea.( fiind vorba de o suma destul de mare 500 ). L-a lasat sa alimenteze pt ca s-a dus sa ia un pachet de tigari. Am scris si in primul mesaj