Am in grija o societate care a imprumutat de la un alt SRL 50.000 ron.Transferul de numerar s-a facut prin banca. Nu exista nici un contract de imprumut intre cele doua societati. Ma vad nevoita sa colectez TVA (fiscul l-ar putea interpreta ca pe un avans).Imprumutul s-a derulat pe parcursul a 6 luni (deci nu e o operatiune ocazionala).
As face un contract de imprumut.(soc.care a imprumutat nu a dedus TVA)
Va rog mult sa-mi spuneti care sunt legile aplicabile si daca exista conditii obligatorii (existenta in obiectul de activitate a vreunui cod CAEN legat de imprumuturi)
Nu e suficient un cod CAEN, daca imprumutatorul nu e banca sau IFN, operatiunea e ilegala.
O societate comerciala nu poate imprumuta nici pf, nici pj.
Pt transferul banilor se poate face eventual un contract de sponsorizare, dar nu vad cum ar putea obliga pe imprumutat la restituire...
@Adu : Dar s-au purtat discutii pe tema aceasta. Se spunea acolo ca este permis imprumutul(cu conditia sa fie ocazional)...chiar fara cod CAEN si sa nu existe pretentii la dobanda.:bow:
Aoleu, da?
Pai atunci e comodat, si chiar nu se poate...intre doua societati comerciale??
Cre'ca am mancat eu de pe jos azi, dar chiar mi se pare imposibil.
@Cori,
eu in continuare zic ca nu se poate, intre timp am citit si legea 31/90 ( din cauza ta, in loc sa citesc ceva care sa imi si foloseasca:) ).
Problema e ca imprumutul intre 2 societati ( imprumutatorul nu este IFN nici banca) incalca principiul specializarii = nulitate absoluta.
In legea soc.com. am gasit art. 144 indice 4, care ar permite niste imprumuturi, catre administrator ( in cuantum de <5.000 euro) sau daca societatea imprumutata are calitate de fondator al celei imprumutatoare.