Am in grija o societate care a imprumutat de la un alt SRL 50.000 ron.Transferul de numerar s-a facut prin banca. Nu exista nici un contract de imprumut intre cele doua societati. Ma vad nevoita sa colectez TVA (fiscul l-ar putea interpreta ca pe un avans).Imprumutul s-a derulat pe parcursul a 6 luni (deci nu e o operatiune ocazionala).
As face un contract de imprumut.(soc.care a imprumutat nu a dedus TVA)
Va rog mult sa-mi spuneti care sunt legile aplicabile si daca exista conditii obligatorii (existenta in obiectul de activitate a vreunui cod CAEN legat de imprumuturi)
Principiul specializarii are efect doar in cazul efectuarii de acte si fapte de comert, adica acele operatiuni care au caracter speculativ. Contractul de comodat nu este interzis expres societatilor comerciale insa in cazul banilor vorbim de un contract de tip mutuum (imprumut de consumatie) si nu vad in ce fel acesta incalca principiul specializarii daca este facut ocazional si doar in spiritul pastrarii unor relatii de afaceri sa spunem. Atata timp cat legea nu interzice expres aceste contracte pentru societatile comerciale, altele dect bancile sau IFN-urile, cred ca ele pot fi folosite atata timp cat numarul lor este redus si poate fi justificata motivatia acordarii lor. De exemplu, si in materia produselor petroliere trebuie sa existe autorizari speciale pentru le putea comercializa dar aceasta nu inseamna ca, daca o societate comerciala isi schimba centrala termica care functioneaza cu pacura cu una care functioneaza pe gaz si ramane cu, sa spunem, 2 tone de pacura, nu poate sa valorifice aceasta cantitate de pacura catre alte societati comerciale care au nevoie de ea. Comercializarea curenta este un lucru iar valorificarea este cu totul altceva. Aceeasi logica se poate folosi si la contractele mutuum folosite de societatile comerciale.