avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Legi aplicabile pentru: imprumutul intre doua societati
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Legi aplicabile pentru: imprumutul intre doua societati

Am in grija o societate care a imprumutat de la un alt SRL 50.000 ron.Transferul de numerar s-a facut prin banca. Nu exista nici un contract de imprumut intre cele doua societati. Ma vad nevoita sa colectez TVA (fiscul l-ar putea interpreta ca pe un avans).Imprumutul s-a derulat pe parcursul a 6 luni (deci nu e o operatiune ocazionala).

As face un contract de imprumut.(soc.care a imprumutat nu a dedus TVA)
Va rog mult sa-mi spuneti care sunt legile aplicabile si daca exista conditii obligatorii (existenta in obiectul de activitate a vreunui cod CAEN legat de imprumuturi)

Va multumesc,

Maran Corina
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 21:16, 24 Iulie 2010
@Adu :Eu mai sper :)

Multumesc mult.
Sa faca un contract de asociere in participatiune.
Principiul specializarii are efect doar in cazul efectuarii de acte si fapte de comert, adica acele operatiuni care au caracter speculativ. Contractul de comodat nu este interzis expres societatilor comerciale insa in cazul banilor vorbim de un contract de tip mutuum (imprumut de consumatie) si nu vad in ce fel acesta incalca principiul specializarii daca este facut ocazional si doar in spiritul pastrarii unor relatii de afaceri sa spunem. Atata timp cat legea nu interzice expres aceste contracte pentru societatile comerciale, altele dect bancile sau IFN-urile, cred ca ele pot fi folosite atata timp cat numarul lor este redus si poate fi justificata motivatia acordarii lor. De exemplu, si in materia produselor petroliere trebuie sa existe autorizari speciale pentru le putea comercializa dar aceasta nu inseamna ca, daca o societate comerciala isi schimba centrala termica care functioneaza cu pacura cu una care functioneaza pe gaz si ramane cu, sa spunem, 2 tone de pacura, nu poate sa valorifice aceasta cantitate de pacura catre alte societati comerciale care au nevoie de ea. Comercializarea curenta este un lucru iar valorificarea este cu totul altceva. Aceeasi logica se poate folosi si la contractele mutuum folosite de societatile comerciale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
Emil Lasconi, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumuturi intre societati alinutzzzza alinutzzzza Buna ziua.E prima oara cand scriu o intrebare pe acest forum, in speranta ca voi gasi un mic ajutor. Se poate ca o societate sa imprumute o alta societate, ... (vezi toată discuția)
Intrebare, imprumut sau credit? alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Ex. O PJ romana poate primi un imprumut sau credit de la o PJ straina dar imprumutul sau creditul ( ... (vezi toată discuția)
Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre un srl Alexandraaaa Alexandraaaa Problema mea sta in felul urmator: Un SRL acorda imprumuturi fara dobanda unor pers fizice si juridice, fara sa aiba in obiectul de activitate acordarea de ... (vezi toată discuția)