avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia la zi fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia la zi fara preaviz

Buna . Sunt intr-o situatie delicata : in urma cu 4 luni m-am angajat la o firma din cluj ... de o luna si jumatate nu am mai primit salariu , nu mai am posibilitatea sa imi platesc chiria , mancarea . M-am hotarat sa nu mai continui cu firma respectiva si vreau sa imi dau demisia la zi fara sa fiu obligat sa mai vin la munca pentru ca proprietarul apartamentului in care stau in chirie ma evacuaza . Ce sfaturi imi dati si mai important cum pot sa imi recuperez banii aferenti muncii depuse in ultimele luni ? Va multumesc anticipat si respectele mele pentru acest site
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:12, 25 Iulie 2010
Daca va dati demisia trebuie sa respectati termenul de preaviz.
Pueti formula actiune la sectia litigii de munca a tribunalului unde
locuiti pentru recuperarea drepturilor salariale neprimite.
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Conform acestui articol din codul muncii puteti sa va dati demisia fara a sta in preaviz , deoarece firma nu isi respecta obligatiile contractuale.
Art. 79 dinLegea nr. 53/203 - Codul muncii prevede in varianta sa intreaga ca

(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Ca sa nu aveti probleme intr-un eventual litigiu sfatul meu este sa respectati termenul de preaviz.
Daca firma respectiva nu isi respecta obligatiile din contractul de munca , deci se incadreaza la punctul 8 , de ce ar trb sa stea in preaviz ?
Daca au fost sau nu indeplinite obligatiile asumate prin contractul individual de munca se va stabili tot de catre instanta de judecata in urma administrarii probatoriului.
Daca instanta constanta ca firma si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul individual de munca, atunci demisia fara preaviz va avea consecinte nefaste pentru angajat, iar firma poate avea pretentii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
Daniel Coman, Avocat

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contractului de munca de catre angajator b54pui b54pui sunt angajat la o firma in contractul de munca scrie ca lucrez 8 ore pe zi eu lucrez 14 ore si alte nereguli vreau sa imi dau demisia trebuie sa stau in ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz amelieandrea amelieandrea Este posibil sa imi dau demisia la zi in circumstantele in care angajatorul nu ofera salariul la data prevazuta in contract?? (vezi toată discuția)