avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 175/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 175/2010

Buna seara!

1 Asociatia nostra are la furnizor o datorie de 40000 ron din care 10000 sunt penalitati, daca eu imi achit energia termica de 30000 ron si demostrez ca 80% din locatari au venituri sub 1000 ron , furnizorul imi scade 80% din penalizare?
2 Asociatia trebuie sa angajeze un nou administrator, dar dupa 2 delapidari ne este teama , acesta incaseaza azi niste bani si maine nu mai raspunde la telefon si ca sa evitam aceste neplaceri ne gandeam sa gireze cineva pentru el sau astept alte idei?
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 14:33, 27 Iulie 2010
Sarut mana

Datoriile nu se platesc in functie de veniturile celor din bloc. Stiu, va veti lega de noua lege aparuta, care, din punctul meu de vedere, este o imbecilitate, insa... alesii nostri sa traiasca.
S-ar putea sa aveti neplacuta surpriza ca furnizorul sa argumenteze ca aceste datorii au fost produse inainte de aparitia legii, care, in mod normal, nu ar trebui sa aiba caracter retroactiv. Insa pana la normele de aplicare ale legii nu ne putem da decat cu parerea si fiecare sa interpreteze cum stie, cum intelege litera si spiritul legii.

2. Puteti apela la serviciile unei firme in domeniu. In cazul in care optati pentru un administrator persoana fizica, legea prevede constituirea unei garantii, pe care o puteti retine, lunar, din retributia administratorului.
La costurile pe care le presupune un administrator persoana fizica... e mai convenabil o societate comericala.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
Am gasit un administrator persoana fizica prin conventie si ne-am gandit ca dupa fiecare zi de incasare sa predea banii presedintelui sau vicepresedintelui pe baza de proces verbal, specificam aceasta treaba si in conventia pe care o incheiem cu el.
Ne este teama dupa ce ne-am fript de 2 ori.
Ce parere aveti?
Multam!
Pai atunci de ce va mai angajati administrator si nu presteaza presedintele si vicepresedintele? De ce sa mai platiti un om in plus?

Doamna! v-ati ars pentru ca organizarea asociatiei a avut deficiente majore, pentru ca s-au lasat lucrurile la voia-ntamplarii, pentru ca administratorii nu au fost verificati saptamanal, lunar. Au fost lasati sa dicteze ei ce se intampla cu banii oamenilor, poate nici cont in banca n-aveati....nu stiu, dar astea se intampla cand administratorii sunt adusi de "te-miri-unde" fara nicio recomandare si cand sunt lasati de capul lor.

Si platile catre furnizori cine le face, presedintele/vicepresedintele sau administratorul? Daca o face administratorul, atunci trebui alt proces-verbal.
In cazul administratorului persoana fizica este obligatorie constituirea garantiei de gestiune, prevazuta de legea 22 din 18 noiembrie 1969.
Asa cum spunea si doamna Elga, daca administratorul nu este lasat de capul lui... nu prea are ce sa se intample, cu exceptia sa plece cu banii din incasarile de pe o singura zi. Altfel... se merge dupa prinjcipiul azi factura maine vreau sa vad chitanta.
Aveti grija cum intocmiti conventia, conform reglementarilor daca fiscul a descoperit o fisura il poate reconsidera contract individual de munca si sa platiti din urma toate taxele si impozitele aferente unui CIM.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
Din pacate aceasta lege are o multime de necunoscute:
1 - nu se precizeaza ce control are furnizorul de utilitati asupra modului cum se va stabili venitul net, minim lunar pe membru de familie, aspect important deoarece acestuia ii revine obligatia de a diminua obligatiile contractuale din relatia cu asociatia de proprietari care acorda scutirea in baza legii;
2.- nu se definesc documentele care vor fi luate in calcul la stabilirea acestui venit minim lunar, oferind astfel posibilitatea de a se stabili si pe baza declaratiei pe proprie raspundere;
3.-diminuarea obligatiilor contractuale cu suma reprezentand penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate cs Legii 175/2010 conduce la posibilitatea de a se solicita inclusiv diminuarea c/v utilitatilor (energie termica, apa, canalizare, energie electrica);
4.-din perspectiva societatilor furnizoare de servicii, legea nu precizeaza in ce mod si de unde se vor recupera sumele anulate in relatia cu asociatiile de proprietari;
5.- nu se precizeaza in clar obligatia de a se achita, pe langa rata din baza restanta la aparitia legii, cotele curente de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari;
6.- desi legea este aplicabila si chiriasilor din cadrul asociatiilor de proprietari ea nu este totusi aplicabila asociatiilor de locatari care, in ciuda faptului ca se afla in afara legii ele exista si functioneaza ca atare.
7.- nu se precizeaza ce se intampla cu partea din debitele restante, cuprinsa in hotararile judecatoresti pe care le detin asociatiile de proprietari asupra proprietarilor restantieri.
Desi normele de aplicare ale acestei legi sunt date de HG 1588/2007, actul normativ respectiv incearca sa reglementeze doar modul cum se repartizeaza diversele cote de cheltuieli.

Alte discuții în legătură

Legea 175/2010 neri neri Buna seara! Doresc sa ma interesez pt.cineva in urmatoarea problema: Una din Asociatiile de proprietari din provincie ,a pus in aplicare legea 175/2010,in ... (vezi toată discuția)
Privind legea175/2010 SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Suntem o Asociatie de Proprietari cu 100 de apartamente in care 80% au un venit mai mic de 1000 ron/persoana si noi in acest moment avem sistata ... (vezi toată discuția)
Restanta radet ContSters189595 ContSters189595 buna dimineata avem in asociatie un datornic cu 7800 ron , datoria se intinde pe o perioada de2- 3 ani avem desfasuratorul de la radet in care apar si ... (vezi toată discuția)