avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda penala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda penala

daca procurorul da nup si aplica o amenda penala ptr conducere sub influenta alcoolui ,la limita lui 0,80,in sange, mai se anuleaza permisul?la ce ma pot astepta,am cerut si recalcularea retroactiva si astept de doua luni?
Cel mai recent răspuns: DANIELA TONICA , Avocat 11:33, 25 Iulie 2010
Buna ziua !
Permisul se va suspenda , nu anula ..... pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice .... bine ca nu s-a intocmit dosar penal ......
In cazul in care procurorul dispune prin rezolutie neinceperea urmaririi penale acesta poate aplica doar o amenda administrativa si permisul nu va fi anulat.
Daca insa veti trimis in judecata pentru infractiunea de conducere sub influenta alcoolului-art.87 al.1 din Oug.195/2002 si condamnat definitiv printr-o hotarare judecatoreasca, atunci permisul se va anula.
Art.87 al.1 nu prevede pedeapsa alternativa a amenzii ci doar a inchisorii cuprinsa intre 1-5 ani, astfel ca exista posibilitatea obtinerii unei pepepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau aceea a suspendarii executarii sub supraveghere, iar aceasta in functie de mai multe imprejurari ( lipsa antecedentelor penale, pozitia procesuala, rezultatul alcoolemiei).
sory29 a scris:

daca procurorul da nup si aplica o amenda penala


Amenda penala reprezinta sanctionarea unei infractiuni, ori daca parchetul a dat NUP, inseamna ca amenda nu poate fi penala, ci administrativa.
Permisul se va suspenda, nu anula.
sa inteleg ca acest dosar nu este penal?la a doua declaratie data la politie,cand am cerut si recalcularea,eram in calitate de ,,invinuit,,.oare nu o sa mai ajung in fata procurorului sau a instantei?...
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
sory29, utilizator
In primul rand.....daca procurorul ar da NUP asta inseamna ca nu a fost inceputa urmarirea penala, deci nu vi se poate aplica nici macar o amenda administrativa.
Avand in vedere ultimul mesaj, unde sustineti ca ati fost audiat in calitate de invinuit, asta inseamna ca s-a inceput urmarirea penala si procurorul poate dispune doar scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni administrative daca constata ca desi exista fapta , prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
In acest caz nu se anuleaza permisul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)
Conducerea autoturismului sub influenta alcoolului g3o g3o Buna ziua.De curand prietenul meu a fost prins beat la volan cu o alcoolemie de 0.76.Am fost opriti de politie si am fost dusi la un spital unde i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Buna seara..alcool 0.6 gio85 gio85 In urma cu o luna am fost prins baut la volan.cum am iesit din restaurant dupa 20 de metri mau oprit #-o rezultatul 0.81.permisul luat.probe biologice ... (vezi toată discuția)