avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzarea dreptului de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzarea dreptului de mostenire

Buna ziua! Cunosc o situatie despre un domn divortat si bolnav psihic. Din cate am inteles de la fiica acestuia nu are discernamant. El a stat aproape singur toata viata . Sotia a divortat de el dupa doar cativa ani de casnicie, casatorie din care e rezultat un copil.Nu se ingrijesc de el nici fiica , aceasta locuind in alt judet , iar cu fosta sotie a rupt orice legatura . De 10 ani locuieste cu o alta persoana care il ingrijeste ; i-a platit restantele la intretinere , impozite , taxe , haine , mancare , totul , medicamente , il duce regulat la spital.Aceasta intreaba cum ar putea sa intre in posesia imobilului dupa decesul; persoanei in cauza?, avand in vedere ca el nu are discernamant, cum poate face un contract de vanzare -cumparare cu drept de uzufruct? Sau stand de vorba cu fiica acestuia , dansa ar dori sa ii vanda dreptul de mostenitor contra unei sume de bani si a obligatiei ca persoana care cumpara sa ii ingrijeasca tatal in continuare , sa se ocupe si de mormantare si de cele de dupa , in cazul decesului., deoarece ea nu poate avea grija de el . Conform legii nu se poate vinde dreptul de mostenitor decat dupa decesul persoanei in cauza, ori aceasta traieste.Cumparatorul este de buna credinta dar nu stie care ar fi solutia pentru a intra in legalitate in acest sens.Acesta a cunoscut aceasta peroana bolnava psihic cautand sa inchirieze o locuinta, ulterior si-a facut mutatie motivand si faptul ca il ingrijeste pe cel bolnav, lucru acceptat de acesta in momentele de luciditate , in perioada de acalmie a bolii.In speranta ca voi gasi un raspuns va multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 17:52, 25 Iulie 2010
In caz de:
Alienaţie mintală
Debilitate mintală
Lipsa discernământ

Puteti cere, conform C. fam.: art. 142 şi urm, punerea respectivei persoane sub interdictie.
Interdicţia poate fi cerută, conform art. 143 C. fam de către toţi cei prevăzuţi în art. 115 din acelaşi cod şi numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 142 şi anume pentru alienaţie mintală ori debilitate mintală, care provoacă lipsa de discernământ, iar nu şi pentru alte situaţii sau deficienţe fizice care nu provoacă lipsa de discernământ.
vezi si I.C.C.J., secţia civilă, decizia nr. 2196 din 16 martie 2004.
Este necesar si concursul Autoritatii tutelare.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere tutela bolnav psihic Yrreall42 Yrreall42 Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el ... (vezi toată discuția)
Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)
Curator bolnav psihic pompiliairina pompiliairina As dori sa aflu cine poate deveni curator pentru bolnavii cu afectiuni psihice care sunt internati intr-un spital de boli psihice,cine numeste acest curator si ... (vezi toată discuția)