avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sistarea pensiei de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sistarea pensiei de invaliditate

buna ziua,
ma numesc manea nicolae si sufar de limfom malign non hodgkin cu celula mare b, motiv pentru care sunt pensionat pe caz de boala gr 2, si as avea si eu urmatoarea intrebare:
ma aflu in remisie totala din septembrie 2009( am avut o recadere dar cu citostacice si radioterapie am reusit sa ramin in remisie din septembrie).
in luna august trebuie sa merg la comisie pentru reevaluare.
Medicul curant mi-a scris in referat ca ma aflu in remisie, am stare generala buna dar necesit monitorizare periodica la hematologie si continuarea tratamentului cu citostacice(la 2 luni ma internez o zi si fac citostacice timp de 9 ore).

remisia la neoplasmele maligne(care sunt letale) este un lucru de noroc imbinat cu priceperea medicului curant si de voia divina, vorbesc din punctul meu de vedere.

poate medicul de la comisie sa imi sisteze pensia in situatia mea?
in aceasi stare am fost acum 2 luni la comisia pentru handicap si am fost incadrat in gradul 2 de handicap(accentuat) tot de catre un medic in expertiza medicala, ar putea medicii sa aiba pareri diferite?(boala mea apare in actele de la ministerul sanatatii ca pentru handicap accentuat).
nu tin de pensie ca oricum este foarte mica(500), dar in situatia mea nu pot sa muncesc pentru ca obosesc foarte repede si oricum nu cred ca ma angaja nimeni,
eu putind sa fac recadere in orice moment.
daca comisia imi sisteaza pensia unde ma pot adresa?

va multumesc anticipat , si imi cer scuze pentru mesajul foarte lung
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:36, 1 August 2010
Pana veti primi raspunsuri mai amanuntite, ce pot eu sa va spun este ca toate comisiile (si pensii de boala si handicap), sunt sub asediul terorii venite de la "Centru", privind reducerea/taierea cat mai mult posibil a incadrarilor/reincadrarilor, macar pentru a pune solicitantii pe drumul contestatiilor.Toata teroarea este din cauza lipsei banilor pe care "alesii nostri" i-au evaporat atat din fondul de pensii cat si din cel cuvenit adm. locale pentru indemnizatii.
Posibilitatea de contestatie (cand ,cum si cui), este obligatoriu a fi specificata in documentul intocmit de comisie.(acelasi pe care il aveti deja in vigoare)
Multa vointa si curaj va doresc in continuare!Fie ca ratiunea si omenia sa invinga
teama de "noncomformare" :thumbup:
Da, e o prigoana si cred ca cei cu bani vor trece.In acelasi timp nu cred ca 1 an e timpul suficient sa verifiici corect prin investigatii corecte,este o dispozitie si cei loiali dictaturii vor taia.Vor recurge la o mirsavie ,aceia de schimbare a baremurilor cu boli multi nu se vor mai incadra in noile baremuri si vor taia.Daca sa format o politie a concediilor medicale,a pensiilor cind va fi si o comisie care saverifice cit stau si muncescparlamentarii ,cit fura politicienii..etc?Si inca ceva interesant,contestatia seface la acelasi institut al ministerului muncii care iti taie pensia si nu exista un institut neutru.In aceasta situatie in instnta are dreptate institutul.Ce fac ei nici Ceausescu nu a indrasnit.Apoi cei in virste inaintate afectati de boli unde se angajeaza dupa depensionare?
Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
Ina_2, utilizator
nicolae242 a scris:
buna ziua,
ma numesc manea nicolae si as vrea sa stiu daca se poate dupa ce norme sau legi(temei legal) se iau deciizile in cabinetele de expertiza medicala a capacitatii de munca, lista cu bolile care sunt invalidante si dau dreptul la pensionare,(eventual numarul lor pentru a putea fi studiate"doar sunt de interes public nu?");
as mai vrea sa stiu deasemeni dupa ce regulamente , liste de boli sau altceva se ia decizia de a putea lucra intr-o meserie sau nu in cadrul cabinetelor de medicina muncii si unde le pot gasi sa le studiez?(lista bolilor care sunt incompatibile cu munca?);
ma intereseaza aceste lucruri pentru ca sunt pensionar si in curind datorita"mecanismului guvernului" sa m-i se ia acest drept si vreau sa stiu care este temeiul legal pe care se poate face acest lucru(sunt pensionar pe caz de boala);
va multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc , si imi cer scuze daca am deranjat cu intrebarile mele

Nu se poate pune problema ca deranjati cu intrebarile dvs. :) Ca moderator insa, va rog sa postati intrebarile dvs. in continuarea acestui topic, folosind butonul "raspunde". Va multumesc!

Intrebati in mesajul de mai sus despre anexa HG nr. 400/2001, anexa pe care imi pare rau, dar nu o am. Acolo gasiti criteriile si normele de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate.

Eu nu cred, avand in vedere afectiunea dvs., ca veti fi depensionat. Discutam totusi, despre cancer, caz in care oricine poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de varsta si de stagiul de cotizare. Chiar nu cred ca medicii si-au pierdut mintile, indiferent de situatia de astazi din Romania.

Sa presupunem, desi nu cred, ca cei de la comisia teritoriala de expertiza medicala constata ca v-ati fi recuperat capacitatea de munca si emit o decizie in acest sens. Decizia emisa de comisia de expertiza poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la casa teritoriala de pensii. Decizia emisa de casa teritoriala de pensii in solutionarea acestei contestatii poate fi atacata la tribunal, potrivit art. 56 din Legea nr. 19/2000. Aceasta este procedura.

Accesati si link-ul de mai jos, pastrez discutia in prima pagina pentru ca mi se pare importanta si de actualitate.
www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat grad handicap conycony conycony Buna seara Limfomul Hodgkin sau boala Hodgkin este o forma de cancer a sistemului limfatic. In speta, este vorba despre o persoana careia i s-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie handicap deeafily deeafily Buna ziua! Am fost diagnosticata cu Limfom Hodgkin. Cineva mi-a sugerat sa imi fac pensie de handicap.As vrea sa stiu daca in cazul acestei boli am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Certificat handicap nicolae12 nicolae12 Buna seara, ma numesc Nicolae , am certificat de handicap grad accentuat nerevizuibil pentru Limfom, si pana astazi aveam si pensie de invaliditate gr 3 pentru ... (vezi toată discuția)