avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt?

va expun urmatoarea situatie:
intre 2 soc comerciale a existat un contract de comodat. comodatarul a utilizat spatiul comodantului o perioada (pana la incetarea contractului).
la momentul parasirii spatiului (cu stingerea tuturor obligatiilor dintre parti) comodantul refuza sa restituie tehnica de calcul a comodatarului, unele obiecte de mobilier etc. comodatarul nu are o evidenta extacta a bunurilor sale (serii ale calculatoarelor etc).
poate fi acuzat comodantul de furt in aceasta speta? care ar fi incadrarea corecta a faptei?
avand in vedere ca bunurile nu pot fi individualizate cu nr., serie, in ipoteza in care comodatarul sesizeaza politia cu o plangere penala comodantul poate sesiza la randul lui organele de cercetare penala pt, sa zicem, denuntare calomnioasa?
Cel mai recent răspuns: ContSters22096 , utilizator 10:29, 27 Iulie 2010
Eu cred ca este vorba mmai degraba de un abuz de incredere, conform art. 213 Cod penal.
Faptul ca bunurile nu pot fi individualizate cum spuneti, dupa serie, etc, nu stiu daca are relevanta, va trebui sa dovediti faptul ca bunurile va apartin, ca le-ati avut la momentul la care ati preluat spatiul.
E mai degraba abuz de incredere decat furt. Daca mai gasiti prin contabilitate niste facturi sau acte similare din care sa rezulte ca ati achizitionat bunurile respective va fi si mai simplu. Daca nu, martori. Oricum, abuzul de incredere se urmareste la plangerea plealabila a persoanei vatamate, asa ca formulati plangere si poate ca va va restitui mai repede bunurile, inainte de a ajunge in instanta.
asa cum vi s a mai spus, fapta se incadreaza la infractiunea de abuz de incredere, iar aceasta se urmareste la plangerea prealabila a persoanei vatamate, ceea ce inseamna ca este necesar sa formulati plangere in termen de 2 luni de la momentul in care l-ati cunoscut pe fapruitor. este esential sa nu lasati sa treaca acest termen!
succes!
abuzul de incredere presupune ca bunurile i-au fost lasate faptuitorului in detentie, ori nu a existat niciun moment aceasta intentie. bunurile se aflau in spatiul al carui proprietar este comodantul, insa ele erau detinute de, utilizate de reprezentantii comodatarului. la plecarea din spatiu insa, proprietarul acestuia le-a retiunut, refuzand sa le mai acorde accesul reprezentantilor comodatarului in spatiul respectiv

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: privilegiu locator econsultant econsultant in speranta ca ma puteti ajuta, ma adresez voua cititorilor cu o speta destul de interesanta. In 2008, societatea la care eram administrator a incheiat un ... (vezi toată discuția)
Privilegiu locator econsultant econsultant in speranta ca ma puteti ajuta, ma adresez voua cititorilor cu o speta destul de interesanta. In 2008, societatea la care eram administrator a incheiat un ... (vezi toată discuția)
Furt telefon mobil Danielclaudiu Danielclaudiu Buna seara! In data de 30.01.2015 , am fost sunat de o persoana cunoscuta in care aveam incredere pentru a i vinde un telefon nou , care valora 750 de lei , ... (vezi toată discuția)