In data de 30.01.2015 , am fost sunat de o persoana cunoscuta in care aveam incredere pentru a i vinde un telefon nou , care valora 750 de lei , am fost la acest om acasa la domiciliul lui el stand la parter a iesit pe geam nu a deschis usa sau a iesit afara pentru a negocia . A fost deacord cu pretul de 750 de lei , mi a cerut telefonul sal verifice daca este functional , i lam dat in mana pe geam si la bagat la el in casa incercand incarcatorul si cartela , a vazut ca functioneaza , venind la geam am crezut ca imi aduce banii , insa el a spus ca nu imi mai da telefonul si ca sa plec . Am plecat , si am depus plangere la politie , au venit 4 organe de politie cu mine si cu un coleg care a fost martor tot timpu , si lau intrebat pe inculpat daca are telefonul meu la el in casa , iel raspunzand ca la luat si la aruncat intrun canal pentru ca era nervos , si a recunoscut ca nu a platit nimic si ca pur si simplu la luat ca asa a vrut el . Cum pot sa mi recuperez prejudiciu , ? si care sunt pasi care se vor intampla dupa ce am depus plangerea impotriva lui ?
multumesc pentru suportul si ajutorul oferit!
Într-adevăr ați procedat corect formulând plângere penală. Infracțiunea săvârșită de făptuitor (faza actelor preliminare) este de furt. Cu ocazia formulării plângerii penale puteți să vă constituiți și parte civilă în procesul penal cu suma reclamată, respectiv 750 lei (deși organele judiciare au obligația să vă aducă la cunoștință acest drept). Oricum, constituirea de parte civilă poate avea loc până la începerea cercetării judecătorești (faza judecății), așadar este timp.
Concret, prin ordonanță organele judiciare urmează a începe urmărirea penală in rem (cu privire la faptă) și continuarea acesteia cu privire la persoană (in personam), moment de la care dobândește calitatea de suspect.
Trebuie subliniat că în cazul infracțiunii de furt, potrivit NCP, poate interveni împăcarea părților care înlătură răspunderea penală și stinge latura civilă a cauzei.
În concluzie, prejudiciul nu vi-l puteți recupera relativ repede decât dacă vă împăcați cu făptuitorul (vă restituie telefonul sau contravaloarea acestuia, eventual și daune morale), situație în care se va dispune clasarea cauzei.
Dupa cum spui, telefonul l-ai dat de buna voie, nu ti-a fost furat. Mai degraba este vorba de abuz de incredere (art, 238 Cod Penal). Si asta daca poti dovedi cu acte ca acel telefon a existat si ca a fost proprietatea ta.
Art. 238 C.P.
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Cu privire la încadrarea faptei:
Fapta persoanei care i-a cerut persoanei vătămate telefonul pentru a verifica dacă este funcțional, în vederea cumpărării acestuia, constituie infracțiunea de furt și nu de abuz de încredere întrucât bunul a fost remis inculpatului ocazional, fără a avea la bază un titlu civil. Simplul contact material cu bunul ori simpla sa mânuire nu conferă nici posesia, nici detenția, pe care, din punct de vedere juridic, proprietarul le păstrează.
Ar fi constituit infr de abuz de încredere în situația în care persoana vătămată ar fi remis telefonul pentru a fi folosit și ulterior inc ar fi refuzat restituirea lui. Sau l-ar fi remis pentru a fi reparat și ulterior s-ar fi refuzat restituirea.
De asemenea, nu poate fi vorba de infr de distrugere deoarece după însușirea bunului inc poate dispune în mod liber de acesta, în acest caz infr de distrugere fiind absorbită în infr de furt.