Buna ziua,
Va deranjez cu o intrebare,
Am depus la casa teritoriala de pensii din raza teritoriala a domiciliului o cerere de pensionare pentru limita de varsta in data de 06.07.2010 (impreuna cu cartea de munca vizata de ITM in data de 05.07.2010 + decizie de pensionare cu art 56 (d) de la serviciu datata 30.06.2010). In data de 23.07.2010 seful de obiectiv de la societate ma cheama afara (in strada) si imi imaneaza decizia de concediere spre semnare "ca am primit un exemplar" (decizie ce face referire la art 65(1) si la art 73 din codul muncii). Decizia era datata cu 05.07.2010 si inmanata cu 23.07.2010, iar perioada preavizului fiind de 20 zile, respectiv din 05.07.-30.07.2010.
Se poate ca odata ce societatea emite o decizie de pensionare (05.07.2010) sa vina cu o alta decizie de preaviz cu aceeasi data, insa adusa la cunostiinta pe data de 23.07.2010?
Ce este de facut in acest caz, ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc pentru timpul acordat!
:">
"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
dar societatea trebuie sa stie si faptul ca potrivit Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept, iar la lit ″d) de la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;" (O.U.G. nr. 65/2005)
din punctul meu de vedere decizia de concediere nu poate avea efect atâta timp cât in carnetul de muncă nu apare ca desfacut cim potrivit art.65 ( presupun ca nu apare), iar daca apare puteti contesta decizia...
Intradevar nu apare in Carnetul de munca, din cate am vazut inainte de a-l depune la Casa de Pensii, apare un nr de decizie care corespunde deciziei societatii cu privire la acordul lor cu pensionarea (inaintata ITM-ului) si se refera la art 56 (d) si viza ITM. Si atunci ce sa inteleg ca trebuie sa fac pana imi vine decizia de la Casa de Pensii? Sa ma prezint la munca, sa ma duc la ITM sa le comunic acest caz ? Ce am de facut?
banuiesc ca ei au facut asa pentru a nu va mai plati salariu pana la emiterea deciziei de pensionare....
din punctul meu de vedere ar trebui sa mergeti la itm sa vorbiti acolo...mai ales daca nu mai sunt si alti colegi in situatia dvs
Art.56 lit.d C.mun. are alt continut dupa intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010.
Cred ca este o eroare emiterea celei de-a doua decizii , dupa ce societatea va emis deja decizia de incetare a c.i.m. in baza art.56 lit.d C.mun.
Emitand o astfel de decizie, c.i.m. a incetat de drept ..dvs urmand sa stati acasa si sa asteptati decizia de pensionare emisa de Casa de Pensii.
Puteti merge la angajator si sa vedeti de ce vi s-a emis cea de-a doua decizie fara a o revoca pe prima.
Art. 50 din CCMN prevede ca, salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii.
Codul muncii
ONELIN
Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii?
Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)