avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nerespectare contractului ANTREPRIZA de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nerespectare contractului ANTREPRIZA de catre antreprenor

Buna ziua, sper ca am incadrat bine la sectiuneaDrept Civil, daca nu va rog sa-l mutati ( nu posed cuostinte juridice ).

Am incheiat un contract de antrepriza in data de 09.02.2005 cu firma SC XXX SRL. Contractul respectiv are ca obiect construirea unei case in sistem tip duplex. Termenul de executie era de 12 luni calendaristice, din momentul cumpararii terenului de la notar conform art 3.1 din contract "Durata executiei lucrarilor este de 12 luni de la data cumpararii terenului de la notar". Eu am cumparat terenul in data de 07.04.2005. Pe parcursul lucrarilor ei au trimis o instiintare cum ca termenul se prelungeste cu 20 zile datorita conditiilor meteo nefavorabile. Bun, deci cu aceste 20 zile si cu inca 15 zile care prin contract le au pentru predarea lurarii fara atragerea de penalitatilor noul termen de predare era de 12.05.2006.
Desigur casa nu era terminata la acea data, era abia in rosu terminata. Ultimul meu proces verbal de predare primire este din data de 16.01.2007 care reprezinta ultima etapa inaintea predarii finale, pe care am trecut ca refuz plata conform art 3.2 care zice asa: "neexecutarea in termen a lucrarilor de catre antreprenor da dreptul clientului de a refuza plata ratei de pret a carei scadenta s-ar fi implinit". Desigur nu acesta a fost singurul motiv care m-a determinat sa refuz plata si sa nu semnez atunci si receptia finala cum vroiau ei. Am refuzat sa platesc datorita articolului din contract si am refuzat sa semnez si receptia finala deoarece usa la garaj nu era pusa, acoperisul era pus in asemenea hal ca imi curge si acum apa in garaj, nu erau montati robinetii termostatici pe calorifere, care conform contractului trebuiau montati, un geam prezenta urme de polizor pe el, in urma montarii usilor au rupt gipscartonu si asa l-au lasat, nu s-a montat robinet pentru gradina care si el era stipulat in contract. Deci erau niste chestii care vroiam sa fie remediate si am vrut sa ma protejez. Le-am si trimis o instiintare cu privire la aceste defecte. Evident nici pana in ziua de azi nu au fost remediate.

Problema este ca eu doresc sa fac intabularea si ei nu doresc acum sa-mi faca receptia finala. Nu imi fac receptia finala rezulta ca nu imi dau actele pentru intabulare.

Ei zic ca eu mai am sa le dau aproximativ 4000 euro, care prin contract eu pot sa refuz sa ii dau conform art 3.2 care spune asta, termenul la ultima receptie cum ziceam e la 264 zile caledaristice distanta de termenul real cand trebuia predata lucrarea.
Conform art 3.4 "predarea finala a lucrarii de catre antreprenor cu o intarziere mai mare de 15 zile atrage penalitati de 0.05 % pe zi din pretul contractului deja achitat de client, penalitati calculate pe zi de intarziere pana la predarea finala a lucrarii", deci in data de 31.01.2007 le-am dat o instiintare cum ca au sa-mi plateasca 3696 euro penalitati. In respectiva notificare le mai spuneam si de defectele/lucrarile neterminate si le solicitam finalizara lor cat mai urgent. Nici pana azi nu s-au realizat acele cereri remedieri terminare de lucrare. Le-am dat deja 2 notificari ca doresc predarea finala cu tot cu acele defecte si lucrari neterminate. Ei refuza categoric sa-mi dea un raspuns in scris ba chiar patronul firmei m-a agresat fizic scotandu-ma afara din firma ( am facut plangere penala cu certificat medico legal, dar aceasta este alta poveste).
Daca ne luam dupa contract ei au sa-mi dea pana in data de azi, deoarece nu am semnata cu ei predarea finala suma de 6600 euro. Desigur eu nu vreau aceasta suma, vreau doar nenorocitele de acte pentru intabulare.

Ce trebuie sa fac, cui ma mai pot adresa inainte de judecata.

Si inca o mica problema, sediul firmei lui este lipit de casa mea, sunt case duplex, si nu a cerut semnatura nici unui vecin pentru a-si face sediul de firma acolo, cui ma pot adresa?

Astept cu interes un raspuns.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 13:38, 29 August 2007
Fiind vorba de casa (chiar duplex ) nu este necesar acordul vecinilor pentru infiintarea societaii.
O actiune in judecata este singura care va va aduce rezolvarea problemei, insa ar fi bine ca notificarile prin care chemati la conciliere sa fie trimise prin posta cu confirmare de primire ,mod in care dovediti ca societatea a primit notificarea.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2007
adelaida_07, utilizator
rferitor la ultima problema: acordul vecinilor este necesar doar in cazul imobilelor cu mai multe apartamente, pentru amplasarea sediului social. in cazul dvs., fiind o constructie separata, nu se aplica.

referitor la contractul de atrepriza, sunt 2 aspecte:
1. notificati antreprenorului dorinta dvs. de a semna p.v. de receptie finala, cu mentiunea ca daca refuza veti apela pentru remedieri si finalizare la alta firma.
2. angajati alta firma sa va remedieze defectiunile si sa incheiati procesul verbal final de receptie a lucrarilor, iar pentru suma pe care o veti plati il actionati in judecata pe antreprenorul initial.

de asemenea, puteti cere acele penalitati de intarziere pe care le-ati calculat, in instanta.
Din cate am inteles de la ceilalti vecini constructia este trecuta ca fiind una singura cu 4 apartamente si oricum se poate face punct de lucru intr-un spatiu care este destinat ca fiind pentru locuit ?

Deci sa inteleg ca alta solutie pentru a-mi recupera actele sa pot face intabularea nu este. Mi se pare total deplasat ca ei sa nu respecte contractu si tot ei sa bage bete-n roata.

Toate notificarile le-am dus eu personal la ei la firma in dublu exemplar si sunt stampilate de ei si inregistrate.
art 3.4 "predarea finala a lucrarii de catre antreprenor cu o intarziere mai mare de 15 zile atrage penalitati de 0.05 % pe zi din pretul contractului deja achitat de client, penalitati calculate pe zi de intarziere pana la predarea finala a lucrarii",
Dupa cate inteleg dvs. nu ati achitat pretul, deci nu puteti cere penalitati (parerea mea). In ceea ce priveste eliberarea actelor este necesara o actiune pe obligatiaq de a face:O
Plata se facea pe faze de lucrari, eu neachitand ultima faza. Deci eu am platit deja constructorului aproape toata lucarea, mai putin ultima faza, care este cu mult peste termenul de predare din contract. Practic ei nici acum nu mi-au predat oficial in acte constructia si refuza sa o faca, desi eu stau deja in casa.

Referitor la cealalta problema, am gasit o copie dupa autorizatia de constructie care zice asa : Construire imobil de locuinte cu 4 apartamente si 4 garaje.

In imobilu asta sunt eu, 2 vecini care nu ne intelegem deloc cu constructorul care are sediul in imobil cu noi, desi cred ca e punct de lucru deoarece in actele care le am cu ei sediul este pe alta adresa, si mi-au spus acesti vecin ca ar fi o posibilitate sa pot intabula casa fara acte de la constructor, deoarece imobilul fiind trecut ca unu sigur si nu 4 case separate pot face rost de restul copiilor de la ei. Puteti confirma acest lucru ?
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2007
Zoot, utilizator

Alte discuții în legătură

Receptie locuinte nelu.balici nelu.balici In anul 2005, 241 persoane, in calitate de beneficiari, am semnat individual contracte de constructie cu Antreprenorul General \"S.C.South PacificConstructii ... (vezi toată discuția)
Contract in conditii lump sum andr33apn andr33apn Care sunt prevederile unui contract in conditii lump sum? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Finisaje interioare prost executate de constructor. pot reține diferența de preț pe care o mai am de achitat, pentru refacerea lucrărilor executate greșit? Alex623 Alex623 Buna ziua, am nevoie de un sfat: Am construit de curand o casa, termenul dat de constructor 210 zile trebuia finalizat in nov 2017, eu am reusit sa locuiesc ... (vezi toată discuția)