avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... infiintare PFA resurse umane
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

infiintare PFA resurse umane

Lucrez cu contract individual de munca la o societate cu raspundere limitata si sunt incadrata ca si consilier juridic. Precizez ca nu sunt inscrisa la CCJ, nu cotizez. De asemenea am si un atestat de inspector resurse umane. Intentionez sa-mi infiintez un PFA - resurse umane.
Va rog sa-mi spuneti daca:
1. functia de consilier juridic, exclude infiintarea unui PFA in resurse umane?
2. in cazul in care pot infiinta acest PFA, trebuie dovedit cu ceva anume vechimea ca inspector de resurse umane sau este suficient atestatul, nu apar incadrata ca si inspector de resurse umane, desi mai mult cu asta m-am ocupat.
3.care sunt celelalte documente necesare infiintarii PFA?
4.ce cod CAEN este cel mai potrivit pentru aceasta activitate?

Multumesc
Anab
Cel mai recent răspuns: Crinisor , utilizator 23:20, 27 Iulie 2010
1.Nu exclude, in calitate de titular al PFA poti fi si angajat cu C.I.M. la o alta societate (sau chiar aceeasi- se practica).
2. Nu este neaparat necesar sa fi fost angajata ca si inspector r.u., la momentul infiintarii PFA la registrul comertului va trebui sa dovedesti ca ai calificarile necesare.
3. cerere inregistrare (model recom), dovada disponibilitatii si rezervarii PFA, copie C.I. conforma cu originalul, documente care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional, specimenul tau de semnatura (il dai la recom in momentul depunerii actelor), declaratie model 2 registrulcomertului si copii dupa calificarile tale. vezi linkul: [ link extern ]
4. 8299 alte servicii prestate intreprinderilor sau 7022, consulta-te si la registrul comertului.
Atentie insa sa nu iti fie calificata activitatea de PFA din activitate independenta in activitate dependenta si sa fii impozitata ca atare.
Crinisor, multumesc pentru raspunsuri, dar te rog, sa-mi explici mai in detaliu ce inseamna ca activitatea de PFA sa fie calificata din independenta in dependenata?

Iata cum se califică o activitate ca dependentă: orice activitate independentă (activitatea ta in calitate de titular PFA) poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul din următoarele criterii:

- Beneficiarul de venituri (titular PFA) este în relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul lor de îndeplinire, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru. Adica toate acestea ti le impune platitorul de venituri (cu alte cuvinte angajatorul);

- Foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea;

- Contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

- Plătitorul de venituri suportă cheltuielile de deplasare, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate;

- Plătitorul de venituri suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţiapentru incapacitate temporară de muncă în contul beneficiarului de venit.;

- Orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.

Nivelul taxelor va fi identic cu cel pentru salarii, adică dublu sau chiar triplu faţă de cuantumul actual.
Contribuţiile individuale de pensii (10,5%), sănătate (5,5%) şi şomaj (0,5%) devin obligatorii. Baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, însemnând un total de 9.180 de lei. Suma datorată suplimentar faţă de cea achitată la buget acum va fi de cel mult 1.500 de lei anual, în condiţiile în care unele dintre contribuţii se datorează deja. De exemplu, PFA plătesc atât contribuţia de sănătate, cât şi pe cea de pensie, (cu excepţia celor care au carte de muncă) dar nu şi pe cea de şomaj. Dacă o activitate independentă îndeplineşte cel puţin unul dintre criteriile de mai sus, atunci veniturile vor fi tratate exact ca şi cele salariale. Concret, vor fi obligatorii nu doar contribuţiile individuale (de 16,5% cumulat), ci şi cele ale angajatorului (încă cel puţin 26,5%, în funcţie de specificul activităţii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu pfa-urile? ioana1002 ioana1002 Buna ziua, Problema mea este ca lucrez ca si PFA (cod caen 7022-consultanta in afaceri si management), si de vineri recunosc ca am ramas fara aer la stirea ca ... (vezi toată discuția)
Vechimea ca si gestionar depozit echivaleaza cu cea de lucrator comercial? kdoina2007 kdoina2007 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca vechimea pe postul de gestionar depozit echivaleaza cu cea de lucrator comercial, pentru ca doresc sa infiintez o ... (vezi toată discuția)
Conventii in baza codului civil lianamic lianamic Ce obligatii de plata decurg din incheierea unei conventii civile de prestari servicii? Numai impozit, sau toate contributiile sociale platite si de angajat si ... (vezi toată discuția)