Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca vechimea pe postul de gestionar depozit echivaleaza cu cea de lucrator comercial, pentru ca doresc sa infiintez o Intreprindere Individuala sau PFA. Sau trebuie sa urmez un curs de calificare de lucrator comercial.
Cea de-a doua intrebare: pot functiona ca si PFA avand ca obiect de activitate comertul? Sau este mai bine sa infiintez o Intreprindere individuala?
Va multumesc
Buna seara.Pentru a putea infiinta un PFA trebuie sa aveti pregatirea profesionala desfasurarii activitatii acesteia.Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu unul dintre urmatoarele documente:
- diploma de absolvire a unei institutii de invatamant;
- certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant;
- certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii in vigoare la data eliberarii acestuia;
- certificatul de competenta profesionala;
- atestatul de recunoastere si/sau echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate;
- atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant;
- orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.
In concluzie se poate spune ca aveti experienta profesionala.
Pt.Pfa comert nu cred ca va trebuie o calificare speciala,poate ceva cursuri de igiena, daca vindeti produse alimentare.Forma de organizare o alegeti in functie de dorintele dvs.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
Persoana fizica autorizata si persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspund pentru obligatiile lor cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul lor, iar in caz de insolventa, sunt supuse procedurii simplificate prevazute le Legea nr. 85/2006.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la Inspectoratul Teritorial al Muncii.
Intreprinderea familiala nu poate angaja terte persoane cu contract de munca. Persoana fizica autorizata nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.
Multumesc pentru cele doua raspunsuri promte si la obiect. Citisem conditiile de infiintare a PFA sau II, dar nu am vazut nicaieri scris faptul ca postul de gestionar echivaleaza cu cel de lucrator comercial, cu toate ca gestionarul are aceleasi atributii ca si vanzatorul-lucrator comercial, dar se subordoneaza altor persoane.
Cum se poate ca intreprinzatorul persoana fizica titular al Intreprinderii individuale poate angaja terte persoane, iar Intreprinderea familiala nu poate? Despre Persoana fizica autorizata stiam ca nu poate angaja.
Va multumesc.