Am si eu mai multe intrebari referitoare la niste donatii. Situatia este destul de complicata si am sa incerc sa fiu cat mai clar.
Bunicii mei au cumparat un teren pe care au construit o casa. Dupa cativa ani au mai cumparat un teren alaturat pe care au mai construit o casa alipita de prima casa (calcan). Ei au avut un singur fiu (tatal meu) care a are 3 copii.
Acum 10 ani, bunicii au donat unui copil a doua casa + terenul aferent. Apoi a murit bunicul si s-a facut succesiune (mostenitori bunica + tata). Bunica si tata mi-au donat mie prima casa + terenul aferent. Al treilea copil nu a primit nimic deocamdata pentru ca printr-o intelegere tacita urmeaza sa primeasca apartamentul in care stau parintii mei.
Ce problema am. As vrea sa fac o constructie pe terenul meu si as vrea sa stiu care sunt riscurile ca donatia pt mine sa fie atacata de ceilalti doi copii sau de mama.
Am citit pe forum diverse cazuri si am ajuns la niste concluzii care insa nu stiu cat sunt de corecte.
Referitor la prima donatie, cand bunicul a murit si s-a facut succesiunea, numai tata avea dreptul sa atace aceasta donatie si doar daca el ramanea cu mai putin de jumatate din cat i s-ar fi cuvenit daca nu ar fi avut loc donatia (am dreptate???). Cum el nu a contestat donatia si cum au trecut mai mult de 3 ani de la succesiune, inseamna ca primul contract de donatie nu mai poate fi atacat de nimeni (am dreptate???) si nici revocat pentru ca nu avea nici o clauza ce putea eventual sa nu fie satisfacuta (am dreptate???).
Referitor la contractul meu de donatie, cum tata nu va ataca niciodata contractul de donatie in situatia in care bunica decedeaza, singura problema care se pune este ce se va intampla cand se va face succesiunea dupa tata. Poate cineva sa conteste donatia bunicii / tatalui? Daca da, ce anume poate contesta? donatia pe care tata mi-a facut-o (7/16 din teren + casa) sau totalitatea (adica 9/16 cat mi-a donat bunica + 7/16 cat mi-a donat tata) ?
Ce riscuri am in cazul in care voi contrui ceva pe terenul respectiv si apoi cineva contesta donatia ?
Mie imi este frica sa nu fie probleme atunci cand se va face succesiunea dupa tata si sa fie contestata donatia cotei indivize pe care o avea el impreuna cu bunica.
Ca o completare pana la urma cotele din ceea ce mi s-a donat erau urmatoarele : bunica avea 3/4 si tata avea 1/4 din teren + casa.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Succesiune
gmihaela_21
buna seara. bunica a murit acum 7 ani si bunicul acum 2. tata si cei 2 frati nu au facut succesiunea inca. se pot trece bunurile pe un singur frate daca ... (vezi toată discuția)
Succesiune
ely1987
buna seara ma numesc Barna Elena si as avea si eu o problema am nevoie de o indrumare.Este vorba de casa mea parinteasca ,. in extrasul de carte funciara am o ... (vezi toată discuția)