avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ma cauta politia (prin prieteni)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ma cauta politia (prin prieteni)

A ajuns la urechile mele ca am un dosar pe la politie si ca sunt cautat.
Politia a chemat pana acum vre-o 4 prieteni/cunostinte la sectie pe care i'a pus sa dea o declaratie privind persoana mea, ce stiu despre mine, cum m'au cunoscut, in ce relatii ne aflam, daca stiu unde sunt etc...

Practic au cam fost obligati/fortati/intimidati sa dea acele declaratii chiar daca nu stiau obiectul dosarului.
E legal asa ceva ? Unii dintre ei nu au primit citatii ci au fost contactati direct de catre politist si chemati la politie sa dea declaratii. Declaratiile au fost semnate dar nu in fata procurorului.

Mai multe detalii: [ link extern ] >

Eu nu mai stau la adresa oficiala din buletin pentru ca stau in chirie de f multi ani, am fost plecat prin tara, etc... deci nu am o adresa stabila. Asa ca nu au ajuns inca la usa mea cu citatia.
Nu am primit oficial nici o citatie, nici chiar telefonic (care e valabila se pare conf. .art 175. Codul de Procedura Penala).

Intrebari:
Sunt obligat sa ma prezint la politie daca am auzit ca sunt cautat ?
Pot fi acuzat/cercetat in vre-un dosar, chiar daca oficial nu am fost sesizat/anuntat ?
Persoanele citate pot fi obligate sa depuna o declaratie fara sa cunoasca detalii despre dosar ?

Faza e ca nimeni nu stie exact despre ce este vorba ... nimeni nu stie exact ce acuzatii mi se aduc. Mi'au speriat toti prietenii chemand'ui la ancheta, unii fiind pentru prima data la politie, s'au speriat destul de rau.
Ultima modificare: Marți, 28 August 2007
byrev, utilizator
Cel mai recent răspuns: byrev , utilizator 16:46, 29 August 2007
Daca stii ce ai facut de te cauta Politia, ar fi bine sa postezi aici ca sa primesti cele mai bune sfaturi.
Daca nu ai nici cea mai mica idee pentru ce esti cautat ar fi indicat sa intrebi la Politie si sa iei din timp problema sa o rezolvi, cu cat trece timpul cu atat s-ar putea ca cercetarile sa fie facute in defavoarea ta.
Daca esti acuzat de ceva, nu esti obligat sa declari nimic la Politie.
Mergi la politie insotit de un avocat, ai acest drept si vei avea in acest fel si o aprare buna.
Acum: -daca nu ai fost contactat de politie nu este obligatoriu sa te prezinti dar este spre binele tau
-prietenii pot fi citati si li se pot lua declaratii fara a li se da toate amanuntele din dosar, din intrebari insa isi pot face o idee cam despre ce este vorba,
-poti fi cercetat de catre politie chiar daca tie nu ti s-a prezentat dosarul, poti fi chiar judecat in lipsa daca dovezile fac posibila trimiterea in judecata. Cat priveste instiintarea oficiala, inteleg ca nu esti de gasit la domiciliu, si dosarul este inca in faza de cercetare din cate inteleg.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2007
adelaida_07, utilizator
[abcdeadi]
Daca stiam motivul cercetarii postam.

1. Poate fi ceva legat de firma , fosta firma care este in lichidare judiciara de cam multisor... de prin octombrie anul trecut. Se poate sa fie ceva legat de cei carorar le datoram ceva bani ... dar aia trebe sa astepte, sa se inscrie la masa credala cand io veni timpul!

2. Concurenta mi'a bagat o stramba in urma cu un an , cand firma era deja in procedura de lichidare, am fost chemat la fisc pentru un control. A fost facuta o sesizare "de sus" de la buc cum ca eu a'si fi vandut software fara licenta, piraterie, etc... nu aveau cva concret . Am avut un sever pe reteata de DC++ de 2000 de Gb (2Tb) dar, intre timp serverul a fost desfintat ... nu mai exista, si nu exista nici o dovada in acest sens, iar despre probarea unei dovezi era aproape (! teoretic se poate, practic e mai greu) imposibil fara existenta fizica a serverului. In fine, controlul a trecut am luat o amenda ptr niste acte nedepuse chiar daca firma nu mai avea activiate ... si asa a ramas, nu ma mai intrebat nima nimic pana acum.

3. Cunosc si am contacte cu f multe persoane aproape sigur "luate in vizor" de catre politie privind infractiunile pe internet. Asta'mi este si jobul (webhosting, programator php, webdesign, mysql, javascript, delphi) nu am cum sa nu cunosc asemenea persoane, pentru ca lucrez intr'un mediu care inevitabil ma pune in legatura si cu persoane care nu citesc doar emailul sau dau BUZZ pe messenger.

4. Am avut un "gargaune" in retea (genul de la puctul 3) care acum o luna a taiat'o din tara, pe motiv ca se duce la munca, etc... prea multe nu stiu de ce si unde a ajuns dar stiu ca a plecat cam repede ... Era destul de cunoscut ca "haxor" pe ebay in general, dadea cate unm tun de cateva mii de euro (mai rar la suma asta, in general sub 1000), cei adevarat dar, in 2-3 saptamani spargea suta de milioane, se lauda, etc... Tot in cardasie cu gargaunele asta mai era un altul care a stat o perioada in tg-jiu, eram prieteni si am tinut legatura, a fost tinta unui raind de la antidrog, crima organizata, etc... prin brasov si asta a scapat, a taiat'o de un an afara.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2007
byrev, utilizator
Trebuie sa clarifici situatia asta impreuna cu un avocat. Poate avea un final foarte prost altfel.
Tine cont ca politistul trebuie sa instrumenteze cazul cu sau fara contributia ta. Insa daca tu nu iti spui punctul de vedere (prin avocatul tau) atunci in locul declaratiei tale politistul va interoga alte persoane, cunostinte de ale tale ... si cine stie ce va iesi din povestea asta ...
[abcdeadi]
Pai tocmai asta e problema. Eu nu stiu cum sa discut cu un eventual avocat nestiind despre ce e vb.
Avocatul o sa ma intrebe: Incadrarea juridica, penala sau civila ... sunt investigat ca persoana fizica sau juridica ... firma mea sau eu .... Deci eu nestiind pentru ce sunt cautat nu stiu cum sa procedez ce sa raspund ce am de facut, nu am nici cea mai mica idee.
Azi am sunat la politia unde sunt cautat sa vb cu cel care ma cauta, caruia i s'a dat cazul/dosarul dar se pare ca nu a fost acolo ... a ramas sa sun dimineaza ... va tin la curent ! Obligatoriu trebuie sa aflu motivul/vinovatia/acuzarea ... incadrarea juridica ... etc ca sa stiu ce am de facut. Nu ma duc Caine surd la Vanatoare !!!

Alte discuții în legătură

Mărturie mincinoasă, inducerea organelor în eroare și instigare la mărturie mincinoasă!!! bună ziua! problema mea sună cam așa.. in 2016 eram cu un ... Andrei19955 Andrei19955 Bună ziua! Problema mea sună cam așa.. In 2016 eram cu un prieten pompier în mașina (mașina lui),el era băut, poliția ia făcut semn să oprească iar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentare - citatie cu privire la angajare tictac2 tictac2 Buna seara. Am primit zilele acestea o citatie de la Politie, pentru a ma prezenta la ei cu privire la pensia alimentara si angajarea mea. Detaliile problemei ... (vezi toată discuția)
daca nu ma prezint andrei856 andrei856 buna as vrea sa stiu ce se intampla daca nu ma prezint la un proces in calitate de martor.am fost chemat la procuratura si atunci mi sa spus ca sunt cercetat ... (vezi toată discuția)