Modalitatea de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului
Având în vedere unele neclarităţi semnalate din partea angajatorilor în privinţa condiţiilor şi a modalităţii de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, precum şi în vederea aplicării unitare a prevederilor Legii nr. 577/2003 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în ceea ce priveşte acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, vă transmitem următoarele precizări, cu rugamintea de a le aduce la cunoştinţa angajatorilor şi asiguraţilor, prin mijloacele de care dispuneţi (afişare pe pagina de web a casei de pensii, întocmirea de comunicate de presă) :
1) - Stagiul de cotizare necesar stabilirii şi acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani şi în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, stabilită după data de 31 decembrie 2003, este de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului, indiferent de data de la care solicitantul a devenit asigurat al sistemului public.
2) – Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă numai după efectuarea a cel puţin 42 de zile din concediul de lăuzie. Această dispoziţie este aplicabilă asiguraţilor care solicită concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului începând cu data de 8 ianuarie 2004, data intrării în vigoare a Legii nr. 577/2003.
7) – În cazul mamei care se află în concediu pentru creşterea unui copil, perioadă în care naşte un altul, iar până la solicitarea concediului pentru creşterea acestuia din urmă au trecut cel puţin 42 de zile de la naştere (timp în care asigurata se află în continuare în concediu pentru creşterea primului copil), pentru acordarea concediului pentru creşterea celui de al doilea copil nu se cere efectuarea obligatorie a celor 42 de zile reprezentând concediu pentru lăuzie.
Atunci când mama renunţă la indemnizaţia pe care o primeşte pentru primul copil, în favoarea celei pentru al doilea copil, imediat după naşterea acestuia din urmă, pentru a beneficia de acest drept este obligatoriu să efectueze cele 42 de zile din concediul de lăuzie.
Legislatie: OUG 148/03.11.2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
Art. 1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
Art. 6
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).
(2) Drepturile prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) se cuvin pentru fiecare dintre copiii rezultati in urma primelor 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).
(3) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 1 se prelungeste corespunzator, in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
(4) In cazurile prevazute la alin. (3) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
In mare cam despre asta ar fi vorba.
sa inteleg ca daca las sa curga primul CIC pana in ultima zi, desi nu au trecut 42 zile de la nasterea celui de al doilea copil si depun dosarul CIC2 in ziua urmatoare, e OK???????????????
sa inteleg ca daca las sa curga primul CIC pana in ultima zi, desi nu au trecut 42 zile de la nasterea celui de al doilea copil si depun dosarul CIC2 in ziua urmatoare, e OK???????????????
Este obligatoriu ca in cazul mamei care se afla în concediu pentru cresterea unui copil, perioada în care naste un altul, pâna la solicitarea concediului pentru cresterea acestuia din urma trebuie sa treaca cel putin 42 de zile de la nastere .
Daca renunti la indemnizatia pe care o primesti pentru primul copil, în favoarea celei pentru al doilea copil, imediat dupa nasterea acestui din urma, pentru a beneficia de acest drept este obligatoriu sa efectuezi cele 42 de zile din concediul pentru lauzie.
adica e mai bine sa renunt la indemnizatia pt. primul copil si sa efectuez 42 zile de concediu de lauzie? e mai complicat sa umblu imediat dupa nastere dupa acte si tot ce implica asta.... sau pot depune dosarul dupa 42 de zile de la nastere, caz in care 2 sapt sunt "in aer". asta nu se poate.... sa nu existe o acoperire....
multumesc mult