avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul crestere copil pana la 2 ani in cazul tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul crestere copil pana la 2 ani in cazul tatalui

Buna ziua,
In cazul tatalui care vrea sa intre in concediul de crestere copil pana la 2 ani, puteti sa-mi spuneti ce "calendar" trebuie sa folosesc? In concediu maternal cel de 126 trebuie sa stea mama si apoi in a 43-a zi dupa nastere intra tatal in crestere copil? Multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:13, 22 Ianuarie 2010
Obligatorii sunt doar cele 42 de zile dupa nasterea copilului.
De indemnizaţia prevăzuta de OUG 148/2005 beneficiază, opţional, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului.

Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
In principiu, este corect ceea ce ati spus, cele 42 de zile instituite de OUG 966/2003 (aprobata prin L.25/2004), fiind instituite ca o obligatie pentru mame.
Procedural, pentru obtinerea drepturilor de concediu si a indemnizatiei pt. cresterea copilului, solicitantul trebuie sa exprime in mod explicit aceasta solicitare si sa indeplineasca toate conditiile prevazute de lege pt. a putea beneficia de drepturi.
Dar "calendarul":D despre care vorbiti este cel enuntat si de dvs.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte, insa mai am un dubiu :) Spuneti ca putem compensa intre ele concediile de sarcina si lauzie, asadar nu sunt obligatorii decat cele 42 de zile de lauzie. Va referiti si la faptul ca mama sta in sarcina si lauzie si apoi tatal intra in concediu crestere copil? Multumesc inca o data.
Da. Tatal nu poate intra in concediu pentru ingrijirea copilului inainte ca cele 42 de zile de la nasterea copilului sa se fi implinit.

Alte discuții în legătură

Prenatal mihaela-ciolea mihaela-ciolea Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru crestere si ingrijire copil acordat tatalui kyoko kyoko Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediul care se acorda tatalui, pentru crestere si ingrijire copil. Va prezint o speta: tatal face cerere la ... (vezi toată discuția)
Concediu de lauzie obligatoriu roxyyana roxyyana Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul ... (vezi toată discuția)