Buna ziua!
Am o nelamurire cu privire la concediul care se acorda tatalui, pentru crestere si ingrijire copil. Va prezint o speta: tatal face cerere la angajator pentru acordarea CIC (de mentionat faptul ca sotia salariatului nu lucreaza).
Cand se suspenda contractul individual de munca al salariatului ? Dupa 42 de zile de la nasterea copilului, aceasta perioada reprezentand postnatalul?
Conform OUG 148/2005, art.10 alin.1 ,, Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
Intrebare: daca tatal nu beneficiaza de postnatal( e logic, doar nu a nascut el, nu?!) contractul individual de munca se suspenda dupa 42 de zile sau imediat dupa nasterea copilului?
Buna ziua,
daca ar intra imediat dupa nastere, ar insemna venituri din doua parti:) cred ca statului nu ii convine varianta asta.
Deci, trebui asteptat si, dupa ce mama termina post-natalul, el poate depune cererea
Mama nu va sta in nici un post natal pentru ca nu lucreaza spune user-ul.
Atunci cand tatal intra in cic intrarea se poate face in ziua urmatoare nasterii pentru ca tatal nu beneficiaza de concediu sarcina si lauzie.
Colega @nikol.ilea a raspuns corect. Iata ce se spune in Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;