avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil pentru studente-a 42 zi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil pentru studente-a 42 zi dupa nastere se primeste

Tot am cautat informatii privind indemnizatia pentru cresterea copilului la studente,dar nu am gasit ceva care sa ma lamureasca.Eu am nascut pe 13 octombrie 2009,am depus dosarul pe 29 octombrie 2009,dar indemnizatia s-a aprobat pe 24 noiembrie 2009.Eu am primit indemnizatia pt o saptamana din noiembrie si luna decembrie.Intrebarea mea este daca undeva s-a modificat (Special pentru studente) ca plata indemnizatie sa fie inaintea celor 42 de zile (care pt mamele care au lucrat primesc concediu de maternitate).Doar dupa cele 42 zile de la nastere avem dreptul sa primim indemnizatia?
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 14:06, 15 Ianuarie 2010
1. Iata ce spune Norma metodologica din 09.08.2006 (M.O. 704/17.08.2006) de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

2. Daca ati beneficiat de concediu de maternitate va incadrati la lit.a) iar daca nu, va incadrati la lit.b).
Va multumsc mult pentru raspuns.Eu nu am lucrat,deci nu am primit concediul de maternitate,actele (dosarul pt indemnizatie si alocatie a fost depun in 16 zile de la nasterea copilului ),dar totusi cei de la protectie sociala...mi-au spus ca doar dupa a 43-a zi de la nastere am dreptul sa primesc indemnizatia.Sa inteleg ca nu e adevarat si trebuie sa primesc din data in care s-a nascut copilul?
Va multumesc foarte mult pt raspuns
Concediul postnatal este obligatoriu 42 zile,apoi urmeaza concediu CIC.
Nu am lucrat asa ca nu aveam cum sa primesc concediul postnatal.Daca nu am primit concediul postnatal (sunt studenta si nu am carte de munca) ,am dreptul sa primesc indemnizatie din ziua in care s-a nascut copilul?(asa cum zice litera b)???
beneficiati de prevederile art 20(b) din norme OUG 148/2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare 42 de zile cic Mr. Brightside Mr. Brightside Bun gasit! Doresc sa-mi iau concediul de crestere a copilului in calitate de viitor tata. M-am interesat astazi la Primarie, si nu prea m-am lamurit cu ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru crestere si ingrijire copil acordat tatalui kyoko kyoko Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediul care se acorda tatalui, pentru crestere si ingrijire copil. Va prezint o speta: tatal face cerere la ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie depus dosarul pentru cic simonau simonau Buna ziua! Am intrat in concediu de maternitate(prenatal) la 1 august 2010,am nascut in data 16 septembrie 2010, am continuat cu postnatalul pana in 30 ... (vezi toată discuția)