avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretare 42 de zile CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretare 42 de zile CIC

Bun gasit!
Doresc sa-mi iau concediul de crestere a copilului in calitate de viitor tata.
M-am interesat astazi la Primarie, si nu prea m-am lamurit cu privire la cele 42 de zile de dupa nasterea copilului.
Eu am inteles, citind legea - era un punct b), ca am dreptul chiar incepand din a II-a zi dupa nasterea copilului. Eu ca tata nu pot sa-mi iau postnatal, dar functionarele mi-au spus ca nu pot depune salariul decat dupa cele 42 de zile. Mi-au spus ca ar exista niste norme care specifica asa ceva, dar nu au gasit sa-mi arate. Cert este ca asta e cutuma, si nu stiu daca e ok sau nu.
Daca ma poate lamuri cineva, as aprecia.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:23, 2 Septembrie 2009
Normele de aplicare a OUG nr.148/2005 prevad ca, dreptul reprezentând indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine se plateste dupa cum urmeaza:
....
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data; ....
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
upsss... s-au modificat normele la OUG 148?

in varianta pe care o am eu, textul este asa:

Art. 20. - (1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
adica... dvs ca tata, puteti solicita concediu ingrijire copil de la data nasterii copilului dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată
Daca depuneti cererea mai tarziu de 60 de zile de la nasterea copilului veti primi indemnizatia de la data depunerii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar indemnizatie crestere copil adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cand se poate depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil, la terminarea concediului pre/postnatal sau la 42 de zile ... (vezi toată discuția)
42 zile halmagy halmagy As dori sa stiu daca dupa nasterea copilului sunt obligata sa stau in concediu 42 de zile pentru a depune cererea pentru indemnizatia pentru cresterea copilului (vezi toată discuția)
Concediul pentru crestere si ingrijire copil acordat tatalui kyoko kyoko Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediul care se acorda tatalui, pentru crestere si ingrijire copil. Va prezint o speta: tatal face cerere la ... (vezi toată discuția)