avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu post-natal minim 42 zile.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu post-natal minim 42 zile.

Buna ziua,

Conform legii concediul pre si postnatal se pot compensa intre ele, cu conditia ca cel postnatal sa fie de minim 42 zile, iar in total sa nu se depaseasca 126 zile. Sotia a avut o sarcina depasita cu 10 zile fata de termenul stabilit, iar de la nastere pana la implinirea celor 126 zile nu mai raman decat 39 zile pentru postnatal. se poate intra in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani dupa numai 39 zile de post-natal?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:09, 3 Februarie 2010
Vorbiti cu medicul dvs. sa aplice ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art.4 (8) In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, perioada prevazuta la alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Multumesc pentru raspuns, dar situatia este exact invers: nasterea s-a produs dupa termen, din aceasta cauza nu se mai pot lua decat 39 de zile din concediul postnatal, in loc de 42. Altfel s-ar depasi cele 126 zile acordate in total. Practic, Ce e de facut?

multumesc.
1. Atunci se aplica urmatoarele prevederi ale Normei de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

2. Deci este clar: deoarece ziua urmatoare incetarii concediului de maternitate este mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului atunci veti intra in CCC cu a 43-a zi.
3. Ramaneti cu 3 zile neacoperite de asigurari de sanatate si pensie. Nu e nici o nenorocire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal mihaela-ciolea mihaela-ciolea Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea problema ; o salariata naste pe data de 15.06.2016, iar concediul de maternitate il incepe cu 01.06.2016. Este ... (vezi toată discuția)
Concediul crestere copil pana la 2 ani in cazul tatalui GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, In cazul tatalui care vrea sa intre in concediul de crestere copil pana la 2 ani, puteti sa-mi spuneti ce \"calendar\" trebuie sa folosesc? In ... (vezi toată discuția)