In calitate de angajator care sunt pasii de urmat dupa ce o angajata m-a instiintat ca este insarcinata.
Daca imi poate da cineva niste instructiuni simple si la obiect. In legatura cu ITM-ul, medicul de medicina muncii, ce are si ce nu are drepul in aceasta perioada.
Si inca o intrebare. Care este legea care reglementeaza concediul de maternitate ? Nu cel de ingrijire.
SI alte legi cu privire la drepturile gravidelor, daca se poate, va rog.
I1. In primul rand, angajatorul trebuie informat, in scris, printr-o nota, de catre salariatul responsabil cu resursa umana ca respectiva angajata este insarcinata. La aceasta nota se atasaza copie dupa nota salariatei si copie dupa adeverinta medicala prin care se constata starea de graviditate. Angajatorul va trebui informat ca pe perioada graviditatii salariata beneficiaza de drepturile conferite de OUG 96/2003.
2. Se va face in scris la ITM informarea prividn starea de graviditate a salariatei la care se vor anexa documentele primite de la salariata precum si copie a notei de informare catre angajator. Obligatoriu pe nota catre angajator acesta trebuie sa dea o rezolutie, sau un acord.
3. La fel se procedeaza si cu medicul de medicina muncii.
Pentru drepturile de care beneficiaza salariata pe perioada de graviditate, recomand studierea prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca (vei vedea ca are dreptul la 16 ore/luna platite de angajator pentru a se prezenta la consultatii, la perioade de relaxare, la un spatiu aerisit, etc).
- adeverinta medicala de la medicul de familie (mentiune:gravida in luna..)
- adeverinta medicala de la medicul de medicina a muncii (daca are conditii speciale de munca)
- se depun la ITM cu o adresa din partea firmei
- O sinteza a reglementarilor legale in vigoare in Romania referitoare la concediul de maternitate, la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului.
1. Stagiul de cotizare necesar stabilirii si acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, stabilita dupa data de 31 decembrie 2003, este de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, indiferent de data de la care solicitantul a devenit asigurat al sistemului public.
2. Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lauzie. Aceasta dispozitie este aplicabila asiguratilor care solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului incepand cu data de 8 ianuarie 2004, data intrarii in vigoare a Legii nr. 577/2003.
3. Efectuarea concediului de maternitate, prin compensarea prevazuta de art. 119 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se va face tinand seama de prevederile referitoare la obligativitatea efectuarii celor 42 de zile de concediu de lauzie.
Daca in urma compensarii rezulta, dupa nastere, o perioada mai mare de 42 de zile de concediu de maternitate, incepand cu a 43-zi, data de la care asigurata ar avea dreptul la concediu pentru cresterea copilului, nu se poate beneficia concomitent de cele doua prestatii (indemnizatie pentru maternitate, pe durata ramasa pana la implinirea a maxim 126 de zile si, in acelasi timp, indemnizatie pentru cresterea copilului).
4. Daca in urma compensarii intre concediul pentru sarcina si concediul pentru lauzie raman de efectuat mai putin de 42 de zile din concediul pentru lauzie, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda numai dupa parcurgerea, de la nastere, a acestei perioade.
5. In cazul asiguratilor care au adoptat, au fost numiti tutore, carora li s-au incredintat copii sau le-au fost dati in plasament, perioada ce corespunde stagiului de cotizare se stabileste de la data la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, s-a instituit tutela sau plasamentul, conform legii.
Ca atare, in vederea acordarii concediului pentru cresterea copilului, acestor asigurati nu le sunt aplicabile prevederile referitoare la obligativitatea efectuarii celor 42 de zile din concediul de lauzie.
6. Daca mama beneficiaza de indemnizatie de maternitate, tatal, in urma optiunii, poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, numai dupa implinirea a 42 de zile de la data nasterii, respectiv din a 43-a zi de la data nasterii copilului, cu respectarea conditiei privind stagiul de cotizare.
In situatia in care mama nu este asigurata in sistemul public sau nu beneficiaza de concediu de maternitate, tatal poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului imediat dupa nasterea acestuia, fara a fi necesar a se parcurge cele 42 de zile.
Este necesar a preciza ca nu se poate cumula aceasta indemnizatie cu alte venituri . In consecinta, pentru a beneficia de acest drept, tatal obligatoriu trebuie sa suspende raportul de munca sau de serviciu.
7. In cazul mamei care se afla in concediu pentru cresterea unui copil, perioada in care naste un altul, iar pana la solicitarea concediului pentru cresterea acestuia din urma au trecut cel putin 42 de zile de la nastere (timp in care asigurata se afla in continuare in concediu pentru cresterea primului copil), pentru acordarea concediului pentru cresterea celui de al doilea copil nu se cere efectuarea obligatorie a celor 42 de zile reprezentand concediu pentru lauzie.
Atunci cand mama renunta la indemnizatia pe care o primeste pentru primul copil, in favoarea celei pentru al doilea copil, imediat dupa nasterea acestuia din urma, pentru a beneficia de acest drept este obligatoriu sa efectueze cele 42 de zile din concediul de lauzie.
8. In situatia in care mama a decedat la nasterea copilului, tatal poate beneficia, in conditiile legii, de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, oricand dupa data nasterii copilului, pana la data implinirii de catre acesta a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani.
9. Pentru drepturile care se solicita si se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003, indiferent daca nasterea copilului a avut loc anterior sau ulterior acestei date, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. In anul 2004, conform Legii bugetului asigurarilor sociale de stat nr. 519/2003, salariul mediu brut este 7.682.000 lei.
10. Pentru persoana asigurata care se regaseste in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 5 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia pentru cresterea copilului, stabilita dupa data de 31 decembrie 2003, va fi achitata de un singur angajator sau, dupa caz, de casa teritoriala de pensii, la alegerea solicitantului, in cuantumul prevazut de lege, cu conditia depunerii unei declaratii pe proprie raspundere ca nu beneficiaza de acest drept de la celalalt/ceilalti angajatori sau, dupa caz, de la casa teritoriala de pensii.
11. Cuantumul indemnizatiilor pentru cresterea copilului aflate in plata la data de 31 decembrie 2003, stabilite in baza legislatiei in vigoare pana la aceasta data, nu se modifica urmare intrarii in vigoare a prevederilor Legii nr. 577/2003.
12. In cazul indemnizatiilor pentru cresterea copilului a caror plata a fost suspendata in cursul anului 2003, iar reluarea platii se face dupa data de 31 decembrie 2003, cuantumul lunar al acestora este cel avut la data suspendarii.
13. In situatiile in care mama beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului stabilita anterior datei de 31 decembrie 2003, iar in anul 2004 ca urmare a renuntarii mamei la aceasta prestatie solicita tatal acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, cuantumul ce se cuvine in acest caz este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cu conditia respectarii conditiei privind stagiul de cotizare.
14. Potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 571/2003-Codul fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, veniturile sub forma de indemnizatie pentru cresterea copilului nu se impoziteaza. In consecinta, drepturile banesti de acest gen aferente lunii ianuarie si in continuare, indiferent daca au fost stabilite anterior datei de 31 decembrie 2003 nu se vor mai impozita.
Mentionez ca aceleasi dispozitii sunt aplicabile si celorlalte indemnizatii de asigurari sociale prevazute de lege, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca.
Ccc
MariusLo
Buna ziua! Sunt angajat din 24 iulie 2014, sotia este insarcinata si data probabila a nasterii copilului este 21 iunie 2015. As vrea sa stiu daca o sa ... (vezi toată discuția)