avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alta nelamurire formarea profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alta nelamurire formarea profesionala

O situatie asemanatoare cu cele prezentate in postul precedent dar 3 intrebari diferite.

Am fost trimis de catre firma in strainatate pentru un training de 3 luni unde intr-adevar am facut cursuri dar ca si altii nu am primiti nici un fel de diploma sau certificat. Totusi am 3 intrebari/nelamuriri:

1. eu am semnat initial un contract de doar 6 luni care urmeaza a fi prelungit in cazul in care ei hotaresc ca indeplinesc criteriile lor. Totusi, daca nu doresc sa continui pot sa imi impuna sa platesc vreun ban? practic legea spune ca nu angajatul nu poate avea initierea incetarii contractului ...ori daca mie pur si simplu mi s-a terminat contractul si nu mai doresc sa continui? poate sa mi se imputa ceva?

2. legea spune ca pentru o formare profesionala mai lunga de 3 luni, angajatul nu poate avea initierea incetarii activitiatii decat dupa 3 ani. Eventual, aceasta perioada poate fi mai lunga daca cele 2 parti convin acest lucru. Dar poate fi mai scurta? Eu in contract am citit ca la mine scrie ca nu pot avea initierea incetarii contractului pe o perioada de 1 an!! deci daca in contract spune 1 an, atunci dupa 1 an pot sa plec? sau chiar daca scrie 1 an, va trebui sa raman chiar 3?

3.nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. 1 determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala. ce inseamna cheltuieli ocazionate de pregatirea profesionala? eu pe perioada trainingului am fost cazat la hotel, transportul si tot a fost platit tot de firma? daca as demisiona, ar terbui sa platesc contravaloarea tuturor acestor cheltuieli sau doar contravaloarea cursului?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:58, 31 August 2007
Sa inteleg ca ai CIM pe durata de 6 luni si act aditional pt. pregatirea profesionala in care se prevede ramanerea in firma 1 an dupa finalizarea cursului?Nu prea are sens sincer.
Daca ai CIM pe 6 luni la expirarea timpului poti pleca, acesta inceteaza de drept.Actul aditional ar trebui sa specifice si prelungirea CIM, alfel durata la care face referire nu poate fi mai mare decat a contractului la care se refera.
Daca insa s-a prelungit CIM deja, si actul aditional prevede obligativitatea ramanerii in societate 1 an, atat ai obligatia de a ramane, conform intelegerii .
Incazul nerespectarii acestei intelegeri vei plati proportional cu perioada ramasa cheltuielile ocazionate cu pregatirea profesionale, acestea includ cazarea,tranasport,etc...tot ce s-a cheltuit si se poate dovedi cu acte .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"prelungire" formare profesionala? biggie_mac biggie_mac M-am angajat acum 7 luni la o firma internationala, am fost trimis in strainatate pentru training. Am stat acolo 3 luni. Acolo intr-adevar am facut training in ... (vezi toată discuția)
Demisie, clauza de training chris001 chris001 Buna ziua, De curand m-am angajat intr-un ... loc de munca sa ii spunem. Am semnat toate cele, numai ca in CIM era clauza de training. Scria acolo ca voi ... (vezi toată discuția)
Măsuri de compensare pentru cursuri și training angajați: cum mă pot asigura că voi fi despăgubit pentru investiția în pregătirea viitorilor angajați, în caz că vor să plece? calin_tm calin_tm Am infiintat relativ recent o companie cu profil IT (dezvoltare software, cod CAEN 6201) si de asemenea si un PFA (activitati de training, cod CAEN 8559). ... (vezi toată discuția)