avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare

Buna ziua,

Povestea e asa: tatal meu a primit in tinerete, de la parinti, o casa la tara cu terenul aferent, prin act de vanzare-cumparare. Pentru ca tata locuia in Bucuresti, in acea casa a stat sora lui timp de 45 ani. Investitii nu s-au facut, aproape deloc, iar sora, pentru ca tatal meu nu vrea sa-i faca acte pe tot terenul, ci doar pe o parte plus casa, il ameninta ca va ataca actul de vanzare-cumparare in instanta si ca va si castiga, intrucat el nu a locuit deloc acolo.
As vrea sa stiu daca este posibil ca el sa ramana fara mostenire, sau sa se imparta, desi casa este pe numele lui de cate zeci de ani, si toata lumea stia cine este proprietarul de drept.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 00:03, 28 Iulie 2010
Parintii au dreptul sa faca ce doresc cu averea lor.Cum in situatia data au dorit vanzarea imobilului catre tatal dvs.si acesta prin ingaduinta sa i-a permis surorii sa locuiasca acolo, asta nu inseamnca ca exista din punct de vedere juridic un motiv de natura celor invocate de aceasta care sa duca la pierderea sau impartirea acestuia.
Tatal dvs. ar trebui sa-i reaminteasca ca daca doreste o si poate evacua din imobil, pentru ca este proprietatea sa.
Nu,poate ramane fara casa si teren deoarece acestea au intrat in posesia lui in urma semnarii unui act de vanzare cumparare.
Sa se inteleaga cu sora, intrucat actul de care vorbiti este de fapt o donatie intrucat nu a existat pret.
Daca matusa reuseste sa demonstreze in instanta prin orice mijloc de proba,(tertii se pot folosi de orice mijloc de proba, inclusiv martori si prezumtii, intre parinti si copii legea prezuma ca actele de v-c sunt de fapt donatii deghizate), cum ca actul de v-c.este de fapt o simulatie , in cazul de fata valorand donatie pt. ca nu a existat pret, atunci acest bun va fi adus la masa succesorala si se va imparti in mod egal. Fiind vorba de o nulitate absoluta a actului de v-c pentru lipsa pretului, dreptul de a introduce o asemenea actiune este imprescriptibil, prin urmare nu conteaza cat timp a trecut.
Ceea ce poate face tatal dvs. pentru a mai salva ceva este sa arate instantei cum ca prin faptul ca parintii au dorit sa faca transferul proprietatii printr-un act simulat au dorit de fapt sa faca o donatie cu scutire de raport.
Intr-o asemenea situatie donatia va fi adusa la masa de calcul doar in cazul depasirii cotitatii disponibile.
Daca nu reuseste sa convinga instanta ca simulatia valoreaza scutire de raport, donatia va fi adusa la masa de calcul indiferent daca incalca rezerva sau nu, intrucat atunci cand vin la mostenire mai multi descendenti in linie dreapta, donatia este considerata ca fiind doar un avans asupra mostenirii, avand in vedere legatura de afectiune intre asemenea rude apropiate si decuius.X-(
Am avut zeci de dosare si le-am castigat pe toate cu motivarea aratata mai sus. (din perspectiva matusii dvs. bineinteles.):rtfm:
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vinzare-cumparare problema ??? nelu_nedi nelu_nedi buna ziua.. sunt posesorul unui act de vinzare -cumparare incheiat intre mine si fratele meu, actul nu are nici o clauza si este scutit de or ce sarcina si ... (vezi toată discuția)
Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Contract v/c parinte-fiu valeriaa valeriaa Buna ziua. Am doi copii majori. Eu si sotul meu dorim sa-i lasam unuia o casa la tara si celuilalt un apartament de 4 ori mai scump. Cum trebuie sa procedam ... (vezi toată discuția)