avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi acuzat de complicitate la furt ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi acuzat de complicitate la furt ?

Aparent am intrat intr-o problema fara sa vreau. Mi se aduc acuzatii de complicitate la furt , ancheta este in demarare si inca nu am fost contactat de nimeni. situatia sta in felul urmator : sunt studend si locuiesc intr-un camin in campusul regie. In dimineata zilei de 25.07.2010 am ajuns la ora 3 dimineata in camin aducand cateva haine. Dupa ce le-am lasat in camera am iesit in fata caminului pentru a fuma o tigare si am stins in fata caminului din cauza faptului ca aveam o durere de cap si vroiam sa stau linistit. Am terminat si m-am indreptat catre camera. A doua zi am aflat ca s-au spart cateva camere din camin iar in ziua de de 28.07.2010 am fost luat pe sus de seful de camin pe motiv ca din am stins lumina intentionat pentru a favoriza spargerea camerelor din camin. Din cauza faptului ca lumina a fost stinsa pe camera de luat vederi nu s-a mai putut vedea nimic.

Intamplarea a fost ca la jumatete - 1 ora dupa ce am plecat camerele au fost sparte si hotii au luat ce au apucat din ele.

Intrebarea mea este daca pot fi acuzat de complicitate la furt. nu stiam ca din cauza faptului ca am stins lumina pe camere nu se mai vede nimic deoarece tot timpul lumea stingea acea lumina dupa bunul plac nefiind pus nicaieri un mesaj care sa instiinteze persoanele ca acel bec are un alt scop decat iluminatul pe hol.

Chiar as dori sa stiu ce acuzatii mi se pot aduce in acesta situatii. Criminalistii au luat amprente din camera sparta si astept sa fiu contactat de catre ei.

Va multumesc in avans pentru eventualele raspunsuri oferite.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:48, 28 Iulie 2010
Trebuie sa se dovedeasca aceste acuzatii.Fiti convins ca daca nu aveti niciun amestec, precum si ca de o bicei acea lumina se stingea de obicei, nefiind ceva neuzual, nu veti fi tras la raspundere. Insa daca se vor gasi dovezi impotriva dvs., daca hotii vor declara ca le-ati inlesnit furtul...si impreuna cu alte eventuale probe, veti fi pasibil de raspundere penala.
Am inteles. In acest caz pot sa stau linistit. Nu de alta dar nestiind procedurile care au loc imi sta in natura ma informez si nu vreau ca aceste lucruri sa ma afecteze la locul de munca pentru ca au ei chef sa gaseasca tap ispasitor.
Daca planau asupra dvs. suspiciuni despre acel furt va amprentau si pe dvs. si totodata politistii va luau declaratii pana acum. De unde a stiut seful de camin ca dvs. ati stins lumina? Nu, nu aveti de ce sa va faceti griji ca veti fi acuzat de complicitate la furt pentru acest lucru si daca faptele sunt cele relatate de dvs. Si chiar daca veti fi invitat la politie si pus sa dati o declaratie nu va pierdeti cu firea, fiti ferm, decis si nu va lasati manipulat ca sa scrieti dupa cum va dicteaza. Trebuie sa dati raspunsuri cat mai clare si concise la intrebarile anchetatorilor.
Va multumesc pentru sfaturile oferite. Pe mine ma deranjeaza atitudinea lor , eu am stat de vorba cu seful de camin i-am spus exact cum sta treaba si raspunsul lui a fost :"Asta a fost un motiv sa stingi lumina ? Eu zic sa te mai gandesti la ce zici" - iar reactia a mea a fost WTF .... In primul rand puneti un afis prin care sa anuntati lumea ca acel bec are si alt scop decat cel de ilumina holul , eventual numai oferiti posibilitatea sa fie stins si dupa aia poti sa acuzi cat vrei. Astazi erau acolo si luau amprente.

Voi vedea daca ma vor contacta pentru declaratie ( apoape sigur ).
Nu cred ca ati putea avea probleme. Pentru a fi complice ar trebui in primul rand sa ii cunoasteti pe faptuitori sa sa fi luat impreuna cu acestia decizia de a comite o fapta penala. Simplul fapt ca ati stins lumina pe hol nu poate in nici un caz sa atraga raspunderea dumneavoastra penala.

Alte discuții în legătură

Acuzata de furt! euthalia euthalia buna ziua. am facut o MARe greseala pe care o regret enorm dar nu stiu ce sa fac. in urma cu cateva zile am luat un lant de aur de la o colega de kmera, ... (vezi toată discuția)
Suspect de furt Scristi64 Scristi64 Buna seara am o problema mai delicata si nu stiu ce sa fac . Eu lucrez la o firma de Termopane si am montat tamplaria la o casa intreaga. Dupa 4 luni ma cheama ... (vezi toată discuția)
Buna - probe acuzatie de furt dumutaadrianred dumutaadrianred Intr-un dosar penal, in care doua persoane sunt acuzate de furt calificat, in urma prezentarii rechizitorului,apar ca si probe amprente si........cam atat. ... (vezi toată discuția)