buna ziua.am si eu o intrebare va rog frumos,daca poate cineva sa ne raspunda;.noi ...adica eu si sotul meu,construim impreuna cu nasii de cununie un duplex,parter +mansarda,in suprafata totala de 100 de metri patrati,amprenta la sol.mentionez ca toate actele sunt pe numele nasilor,deoarece terenul cumparat de noi in suprafata de 127 m,era prea mic,pentru a obtine autorizatia de constructie,acum suntem aproape de a ajunge la placa,si as dori sa stiu daca pot incheia un act de donatie,sau de vanzare cumparare,pe terenul platit de noi,in suprafata de 127 de metri,si constructia aferenta lui,adica o jumatate din duplex,mentionez ca investitia ,tot ce s-a cumparat pana acum,a fost platit de noi.cum trebuie sa procedam,ce ar fi mai indicat act de v-c sau donatie?si daca incheiem un act la aceasta faza,ne vor reveni drepturile si obligatiile din autorizatia de constructie,deja eliberata?am inteles ca donatia poate fi atacata,nasii au deja un copil,deci acest motiv pentru a fi atacata donatia s-ar exclude,ar mai ramane altele,noi am dori sa adoptam un copil,mentionez ca acum nu avem copii.si daca facem act de v-c cum ar trebui sa dovedim ca s-a facut plata pretului inscris in contractul de v-c?va multumesc anticipat pentru raspuns.
Daca optati pentru donatie ar trebui ca nasii, alaturi de actul de donatie sa dea o declarati din care sa rezulte ca acea constructie , in curs de edificare, a fost facuta cu banii dvs., desi autorizatia de construire este pe numele acestora si ca intelege sa accepte donatia (fara sarcini) privind 1/2 din terenul de 127 m.p. iar dvs. acceptati donatia de 1/2 fin constructia duplex.
In privinta copiilor, donatia nu se poate revoca decat pentru survenienta unui copil care se naste dupa incheierea donatiei. Daca el exista la data incheierii donatiei , nu se poate revoca donatia si nici pentru infiierea unui copil, dupa incheierea donatiei. Copilul, pentru a putea opera revocarea unei donatii, trebuie sa fie nascut si nu infiat.
Si la donatie platiti onorariu de notar si impozit pe tranzactie la vlaoarea de piata , potrivit grilelor folosite de acestia.
Cel mai bine, dati un bani si nu aveti probleme....
Concluzie, va recomand vanzarea-cumpararea sau un contract de schimb.
Eu nu am inteles problema: pe ce teren s-a construit, care e relevanta cumpararii celor 127 mp daca nu s-a construit si pe ei... trebuie vazute actele, autorizatia, trebuie vazut proiectul, vazut pe numele cui sunt chitante, cum s-au facut plati, din ce venituri si/sau bani...
Vazut ce vor nasii, care e atitudinea lor, cu ce ar fi de acord, caci un act va fi senat de ambii.
IN plus, actul ar trebui sa ref;ecte situatia reala, ce donatie sa faceti daca in fapt nu doneaza, adica nu da grayis nimeni nimic?
Daca totul e pe bani, constructie etc.?
Atunci faceti un proces-verbal, declaratie din care sa reiasa sumele investite de dv., de nasi, apoi poate o dare in plata.
Repet: depinde de acte.
Mai degraba discutati cu un avocat cu actele in fata, ca nu e usor de dat o solutie. Daca doriti o prima indrumare aici, dati mai multe detalii si mai concrete. Multumesc.
Coproprietate
magicstar
Buna ziua,
Suntem (eu si sotia) proprietari pe care vom construi o casa (suntem in curs de obtinere a autorizatiei de constructie). La final insa casa va ... (vezi toată discuția)