Donatia este un act care il obliga pe donator sa isi respecte cuvantul dat si cadoul oferit. Nu poate fie revocata oricand au donatorii chef. Motivele de revocare a donatiei sunt stipulate expres de codul civil, dupa cum urmeaza:
Cauzele de revocare sunt urmatoarele:
1. Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri
a. dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b. dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c. dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
2. Donaţia poate fi revocată pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul
Inteleg ca donatia s-ar face fara sarcini, doar cu rezerva uzufructului de catre parinti. In aceste conditii si vazand cele de mai sus, nu vad ce probleme ati putea avea.
In ceea ce priveste construirea pe terenul din curte, ati putea stipula in contractul de donatie ca parintii isi exprima acordul sa edificati cu resursele dvs proprii orice imobil doriti in curte, urmand ca imobilul astfel construit sa intre in proprietatea dumneavoastra. S-ar putea totusi ca la primarie sa va mai ceara un acord specific al lor pentru dosarul autorizatiei de construire, ei avand calitatea de uzufructuari (practic, atat timp cat sunt in viata, ei folosesc casa si terenul).
Donatia poate fi revocata pentru neexecutare d sarcina, ingratitudine. Dupa cum ati spus cred ca donatia s ar face cu rezerva uzufructului , adica pana la decesul ultimului dintre parinti sa aibe posesia si folosinta si dvs nuda proprietate.
Terenul cui apartine?! Va doneaza si Casa si intreg terenul cu aceasta clauza?! Daca da, pt construire aveti nevoie de acordul uzufructuarului , adica sa construitit alt imobil. In plus ca sa construiti alt imobil si sa l vindeti trebuie dezmembrat terenul daca acesta permite asa ceva, dupa dezmembrare , construire si vinderea lotului cu Noua casa, la toate aceste acte aveti nevoie de acordul uzufructuarului.
Ei spun ca în contract va fi prevazuta doar o clauza prin care sa nu pot vinde imobilul (casa plus teren) atât timp cat trăiesc ei.Cred ca nu va exista în contract o clauza de uzufruct în favoarea lor, ce fel ar influența aceasta inexistenta cele discutate mai sus.Mai am nevoie de acordul lor pentru dezmembrare și autorizația de construcție?Donația poate fi donata la rândul ei (în condițiile în care exista clauza de limitare a dreptului de vânzare a donatarului)?
Pai daca nu puteti vinde fara acordul lor cam este uzufruct......iar uzufructul asta inseamna ce v am spus mai sus....dvs puteti dona sau vinde nuda proprietate dansii avand uzufructul.
Nu se poate prevedea o clauza asa Decat cea de uzufruct! Art 1015NCC alin 2 lit d spune
Este lovita de nulitate absoluta donatia care permite donatorului sa dispuna in viitor de bunul donat, chiar daca donatorul moare fara sa fi dispus de acel bun.....
De ce nu mergeti la notar, caci una este ce vor dansii sau dvs si una ce se poate face legal. Mergeti cu actele si veti discuta impreuna cu notarul atat dvs cat si parintii pentru a deslusi situatia si a vedea o solutie legala multumitoare pentru toata lumea. Se poate face si alte operatiuni daca parintii donatori sunt de acord, sa incepeti cu dezmmebrarea terenului si apoi sa va doneze un lot......etc....
Soluția aceasta (cu clauza) a fost data chiar de un notar apropiat al părinților mei care îmi vrea "binele". Eu am fost suspicios însă și de aceea v-am întrebat. Părintii mei mai au încă o casa și încă o cota parte de 1/2 la alta casa în afara de aceasta pe care vor sa mi-o "doneze". Culmea e ca la cele 2 case întregi maica-mea nu apare deloc pe actual de proprietate ci doar taica-meu și din aceasta cauza a căzut varianta cu testamentul prin care maica-mea îmi lăsa cota ei la masa succesorala, fiindcă ea nu este coproprietar la acestea (deși le-au dobândit împreună căsătoriți fiind) decât dacă merge în instanta ceea ce sigur nu va face. Nu as fi făcut atâtea valuri însă taica-meu are probleme cu alcoolul și este mitoman de aceea îmi este teama ca voi ajunge în strada cu familia (și cu banii dați).