Buna ziua,
Suntem (eu si sotia) proprietari pe care vom construi o casa (suntem in curs de obtinere a autorizatiei de constructie). La final insa casa va fi o locuinta pentru 2 familii (4 proprietari, cealalta familie fiind si ea implicata in mod direct in constructia casei).
Nelamurirea mea: cum se procedam cu vanzarea a 1/2 din teren si 1/2 din casa ce va rezulta? Putem face act de vanzare pe 1/2 din teren acum? Se va exinde automat asupra casei?
Noi nu vrem sa delimitam faptic terenul - am convenit ca terenul si casa nu se vor imparti niciodata in doua, vor ramane ca un intreg. Insa nu ne este clar daca legea si permite o astfel de varianta si cum sa procedam (vanzare/ donatie acum sau dupa terminarea casei etc)
Multumesc
Puteti sa vindeti cota ideala de 1/2 atat din teren cat si din casa, devenind astfel coproprietari. Daca faceti actele deodata probabil costul va fi mai mare fiind vorba de teren si casa, daca faceti trunchiat, adica teren si apoi casa dupa terminarea constructiei, teoretic sunt aceeasi bani, insa dati in doua transe....Atat donatia cat si vanzarea au cam aceleasi costuri daca nu sunteti rude pana la gradul 3 cu cumparatorii in ceea ce priveste donatia, fiind scutita de impozit in acest caz. Insa donatia, in caz de deces al unuia dintre vanzatori sau al amandorura poate fi supusa reductiunii liberalitatilor excesive, actiune ceruta de catre rezervatarii acestora - copii, parinti, sot sau supusa raportului tot in cadul dezbaterii succesiunii de catre sot sau copii.
D -le (na) Mirela 741 , spuneti " puteti sa vindeti cota ideala de 1/2 atat din teren cat si din casa , DEVENIND ASTFEL COPROPRIETARI ," D A C A VINDE CUM SA MAI FIE COPROPRIETAR ???? RESTUL ESTE .....va rog , opri ati gresit ,ori explicati pe fond si de drept afirmatia !
Inteleg deci ca un act de vanzare cumparare ar fi mai indicat decat unul de donatie, ca sa nu existe abuzuri ulterioare? Si ca dpdv al taxelor este acelasi lucru daca facem intai actul de vanzare pe teren si apoi pe casa?
Stie cineva daca aceasta vanzare a terenului afecteaza autorizatia de constructie obtinuta?