avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Persoana Fizica Autorizata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Persoana Fizica Autorizata

Buna ziua, nu stiam unde sa postez acest topic asa ca am facut-o aici. Ce proceduri trebuie sa urmez pentru a deveni persoana fizica autorizata? si mai ales ce inseamna de fapt acest lucru.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gabriel.b , utilizator 14:47, 14 Septembrie 2007
Depinde de obiectul de activitate dorit, respectiv de codul CAEN. In principiu pentru lamuriri si detalii apeleaza la finantele publice. De exemplu, pe baza unui contract de colaborare sau comision se elibereaza de catre finantele publice o adeverinta pe baza careia iti comanzi stampila, registrele necesare(in general e contabilitate primara), facturier, chitantier, dupa care poti incepe activitatea.
Asadar mergi la finante pt detalii cu privire la specificul activitatii pe care doresti sa o desfasori. Dar de ce pfa si nu SRL? La pfa ai impozitare 16% din profit....!
Multabafta si rabdare de fier!
1.Pentru realizarea constituirii ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), este necesara inregistrarea la Primaria Sectorului in a carui raza teritoriala aveti domiciliul conform Legii 300/2004 si Normelor Metodologice la aceasta. (intregistrarea nu se mai face direct de solicitant la Registrul Comertului)

In conformitate cu Anexa nr.1 la Normele mentionate mai sus veti gasi enumerate toate activitatile pe care le poate desfasura o PFA.

In vederea autorizarii PFA la Primaria sectorului in a carui raza teritoriala aveti domiciliul trebuie sa mergeti cu un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente:


1) Rezervarea disponibilitatii deumirii – Aceasta se obtine personal de catre solicitant de la Registrul Comertului;

2) Cazierul fiscal - Se obtine personal de catre solicitant de la Primaria Capitalei, (cam.16 Directia de taxe si impozite, dupa achitarea taxei corespunzatoare la Trezoreria sectorului in care aveti domiciliul impreuna cu o copie a BI/CI);

3) Declaratii pe propria raspundere (inclusiv declaratia pe propria raspundere ca solicitantul nu a suferit condamnari penale cu privire la legile fiscale) – Declaratie pentru sectorul fiscal;

4) Copie BI/CI solicitant;

5) Copie contract locuinta (sediul social al PFA trebuie sa coincida cu domiciliul acestuia);

6) Certificat medical pentru persoana fizica - solicitant, (sau pentru fiecare membru al Asociatiei familiale);

7) Copii de pe documentele care dovedesc pregatirea profesionala a solicitantului in vederea desfasurarii activitatii (diploma, certificate de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, carte de munca, autorizatie pe Decret-Lege 54/1990 sau Legea 507/2002);

8) Pentru activitatile care se desfasoara la punct fix, se depune actul de detinere al spatiului;

9) Pentru activitatile care se desfasoara in apartament de bloc se depune acordul Asociatiei de Locatari (pe anul in curs) insotit de Tabelul nominal cu locatarii direct afectati care sa cuprinda seria si numarul BI/CI si semnaturile acestora. (pe anul in curs);

10) Dovada de achitare a taxelor;

-disponibilitate nume;

-taxa autorizare;

-taxa pentru emiterea certificatului de inregistrare (de la Registrul Comertului);

-comision servicii pentru obtinerea codului unic de la Registrul Comertului;

-taxa postala pentru transmiterea actelor de la Registrul Comertului.


In afara documentelor care se obtin personal de catre solicitant (enumerate mai sus la punctul 1 si 2) Primaria este obligata sa va puna la dispozitie toate celelalte formulare si declaratii in vederea autorizarii PFA., conform legii.

Timpul de obtinere a autorizatiei este de aproximativ 15-20 zile iar costurile sunt in suma de aproximativ 1.700.000lei – 1.800.000lei


Actele necesare sunt:

la Registrul Comertului Bucuresti – rezervarea disponibilitatii de denumire
Cazier fiscal emis de Primaria Capitalei (necesare pentru fiecare asociat/asociati si administrator, cand asociatul are domiciliul in Bucuresti; si cazierul emis de autotatea judeteana cand asociatul are domiciliul in alta localitate), acesta nu este necesar pentru cetatenii straini. Acestia dau o declaratie pe proprie raspundere la un Notariat Public cum ca nu au cazier fiscal si/sau datorii catre statul roman.
Copii acte identitate asociat/asociati si administrator (pentru cetatenii straini personae fizice copie pasaport).
· la notar: specimen semnatura administrator; daca asociatul/asociatii sunt persoane fizice straine este necesare declaratia notariala ca nu are/au cazier fiscal si nici un fel de datorii pe teritoriul Romaniei; in cazul in care asociatul strain este persoana juridica, este necesara o scrisoare de bonitate bancara, copie de pe certificatul de inmatriculare al acesteia si Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor de asociere.

· dovada sediului social: unde va functiona firma (contract de vanzare-cumparare, contract de comodat, contract de inchiriere etc); acordul asociatiei de locatari/proprietari, unde este cazul, acordul coproprietarului, unde este cazul (care nu poate fi data sub semnatura privata).

· Stabilirea cuantumului capitalului social (minimul legal este de 2.000.000 lei pentru S.R.L., si 25.000.000 lei pentru S.A.)

· Daca este cazul cazul: imputernicire speciala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original); actele de inregistrare ale fondatorilor persoane juridice, hotararea organului statutar al fondatorilor, persoane juridice privind participarea la constitutirea societatii; mandatul pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului persoana juridica; certificatul de bonitate pentru persoanele juridice nerezidente care participa la constituirea societatii, emis de o banca sau de Camera de Comert din tara de origine (original).

Costurile totale de infiintare sunt in jurul sumei de 11-12.000.000lei
Cine mai stie ce trebuie sa mai fac dupa ce am fost la primarie si am obtinut autorizatia....
ce baza legala sta la baza?
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacã se poate rãspuns urgent mefi mefi Doresc să ştiu ce acte trebuie şi unde anume să mă adresez pentru a deschide o firmă de PFA ( PERSOANÃ FIZICÃ AUTORIZATÃ ).Am un spaţiu la părinţi ... (vezi toată discuția)
Trebuie pfa obligatoriu? ioanateona2002 ioanateona2002 Confectionez bijuterii hand made din margele, bijuterii fantezie. Ma intereseaza ce acte am nevoie pentru a-mi face un pfa, deoarece vreau sa imi vand ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica autorizata. iuliana57 iuliana57 Stiti cumva ce documente sunt necesare pentru autorizarea unei persoane fizice (PFA ) ,unde trebuie depuse si cam cat costa ? Multumesc, Iuliana (vezi toată discuția)