O situatie mai dificila, in care se afla niste cunostinte.
- Sotia, casnica, un fiu dintr-o casatorie anterioara ( crescut de actualul sot, care i-a cumparat si o garsoniera cand s-a casatori);
- Sotul, castiguri mult peste medie, a reusit sa achizitioneze cateva proprietati.
Nu au copii impreuna. De cand au refuzat sa mai finanteze fanteziile fiului din prima casatorie, acesta a intrerupt relatiile cu ei, pana de curand, cand a aflat ca mama lui este bolnava de cancer si a inceput sa se intereseze de mostenirea ce i-ar reveni.
Sotia nu doreste sa lase nimic fiului, considerand ca nu a contribuit, fiind casnica, la averea pe care o are impreuna cu sotul ei. Stie ce spune legea in materie de mostenire ( respectiv fiul mosteneste 3/4 din partea ei).
Notarul pe care l-a consultat i-a indicat drept solutie un divort de forma, urmat de partaj, la care sotului sa-i revina majoritatea bunurilor comune, conform contributiei la dobandirea lor. Sotul nu este de acord cu divortul, chiar daca de forma, i se pare un lucru urat, in starea ei de sanatate. Intrebarea este: am citit chiar p acest forum ca este posibil partajul fara divort, daca sunteti atat de amabili sa-mi confirmati.
Si inca o intrebare din partea unui profan: in cazul succesiunilor, de ce nu se porneste de la premisa contributiei fiecaruia din soti la dobandirea bunurilor comune, asa cum se face la partaj? Cred ca mai sunt destule cazuri ca cel pe care l-am relatat.
In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara. Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte dintre ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei.
Multumesc mult pentru confirmare. Sunteti extraordinari, pentru ca prin raspunsurile voastre dati sperante.
Intr-adevar, acum problema ar fi,, motivele temeinice½, pentru ca banuiesc ca nu pot fi expuse motivele reale...
Oricum, isi vor angaja un avocat .
Scuze daca insist: vi se pare normal sa ajungi la niste ,, artificii½ dpdv legal ca sa poti sa-ti protejezi bunurile pentru care ai muncit o viata?
Din pacate acesta este "minunata institutie a casatoriei". Uneori mai bine te lipsesti...
Dar, eu vad doua aspecte importante (daca le-am inteles corect).
1. o sotie casnica (deci fara venituri sau cu venituri ocazionale si acestea cheltuite pentru un copil din afara castoriei sau dintr-o casatorie anterioara, cum o fi el).
2. un sot cu venituri considerabile.
Cel putin la prima vedere, rezulta ca cei doi soti nu au participat in mod egal la dobandirea bunurilor comune.
Ori asta inseamna ca in cazul decesului sotiei se va pune intai de toate problema: ce cota din bunurile comune inta in masa succesorala a acesteia? Nu spune nimeni ca in cazul decesului ar fi altfel decat la un partaj si nu e deloc obligatoriu sa impartim la jumatate.
Cu ocazia dezbaterii succesorale (in instanta si nu la notar) se va putea, de asemenea, rasturna prezumtia de contributie egala si se va putea sustine si proba faptul ca sotul a avut o contributie majoritara la dobandirea bunurilor comune, astfel incat in masa succesorala a defunctei intra, spre exemplu, doar 20 %.
Împartirea bunurilor comune, în timpul casatoriei, se poate face la cererea oricaruia dintre soti sau la cererea creditorilor personali ai oricaruia dintre soti. Potrivit art. 36 din C. fam. alin. 2, bunurile comune pot fi împartite în timpul casatoriei la cererea oricaruia dintre soti.
Motive temeinice, în acest sens : ele sunt apreciate de instanta judecatoreasca ( ex.: abandonarea fortata a domiciliului comun din cauza relelor tratamente; vârsta avansata si starea de boala a unuia din soti).
Partaj
bisoc liviu
as dori sa stiu daca pentru parasire de domiciliu sau daca pentru infideliate pot pierde partajul bunurilor sau sa ne afecteze cumva.
si daca bunurile luate ... (vezi toată discuția)