In Romania, contractul prenuptial nu este valabil, e in faza de proiect legislativ.
Conf. legislatiei in vigoare, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. La impartirea acestora se tine cont de contributia fiecaruia. Apartamentul dvs. este dobandit inainte de casatorie si este bun propriu, prin urmare, nu va face obiectul unui eventual partaj. Bunurile mostenite sunt, de asemenea, bunuri proprii. Concluzia ar fi ca viitorul sot nu are nici un drept asupra apart. dvs, cum nici dvs. asupra bunurilor pe care le va mosteni. In ce priveste bunurile pe care le veti achizitiona in timpul casatoriei, acestea se vor imparti avand in vedere contributia efectiva a sotilor.
In situatia dvs nu aveti nici un motiv sa va ingrijorati, apartamentul este al dvs achizitionat inainte de casatorie, deci nu va fi impartit in cazul unui eventual divort, doar bunurile pe care le veti achizition dupa incheiarea casatoriei pot fi partajabile. Mostenirea sotului totodata nu va fi impartita cu dvs, chiar daca va intra in posesia ei dupa incheierea casatoriei, la fel ca si si orice mostenire in posesia careia ati intra dvs ca si persoana casatorita.
Multumesc!
Inteleg ca nu e valabil contractul! si oricum proprietatea e adoar amea iar viitoarele mosteniri sunt bunuri proprii oricum.
ma intereseaza, in cazul nefericit de deces, ce drepturi are mostenitorul lui? Adica, concret eu ar trebui sa ii dau lui ceva? Cineva, neavizat spunea despre o situatie asemanatoare cand copiii defunctei din alta castorie au trebuit despagubiti cu o suma.
Stiu ca suna meschin dar as vrea sa studiez consecintele inainte de a face un pas care nu imi este neaparat necesar.
Mostenitorul are drept sa fie despagubit, inteleg cu o parte din contravaloarea bunurilor comune. Situatia e ca eu voi fi cea care sustine financiar in mare parte traiul...In caz ca acele bunuri comune vor fi doar...obiecte casnice, nu imobile, terenuri saua ltceva? si atunci trebuie sa dau bani la ccopilul lui...de fapt bunurile fiind achizitionate tot de mine? sau ar trebui sa ma acopar cu hartii, facturi, pe numele eventual al rudelo daca am de gand sa cumpar cevar?
multumesc
Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora ( in concurs cu descendentii cota succesorala care vi se cuvine este de 1/4);
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta ( acestea va revin in totalitate, nu se impart);
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit ( daca face parte din masa succesorala, nu e cazul nostru).
Nu veti fi obligata sa dati nimic, dimpotriva, dvs. aveti un drept de mostenire, cota de 1/4 . Daca ati veni in concurs cu ascendentii, cota ar fi de 1/2.
Bunurile proprii nu se impart in cazul partajului bunurilor comune( divort), insa fac parte din mostenire, deci in cazul partajului succesoral se impart. Mai concret, v-ar reveni si dvs. o cota de 1/4 din mostenirea lasata de sot ( toate bunurile pe care le detine) si invers.
Despagubirile de care va povestea cineva se refera probabil la un echivalent banesc, se numeste sulta si este data de instanta atunci cand atribuie unuia din mostenitori sau sotului supravietuitor imobilul, cota ce li s-ar fi cuvenit celorlalti mostenitori fiind transformata in echivalent banesc.
Sper ca v-am lamurit.