Momentan detin teren + casa + masina, toate pe numele meu.
In viitorul apropiat ma voi insura.
Doresc sa stiu daca in cazul unui divort ( fie ca exista sau nu copil minor ) exista vreo sansa ca sotia sa poate sa obtina la partaj unul din aceste bunuri sau macar o cota parte.
In ce conditii poate sa obtina si ce ? Ce se poate face sa previn acest lucru ?
Mai mult .. din cate am inteles orice bun care l-as primi in uma unei mosteniri sau ca si donatie in timpul casatoriei nu se pune la aceea masa partajabila. E adevarat ? Sunt exceptii in care s-ar pune ?
Buna ziua. Este corect, aceste bunuri vor ramane cu regimul unor bunuri proprii, chiar si in cazul casatoriei. In cazul unui divort, nu aveti avea de impartit decat bunuri dobandite de la momentul casatoriei. Totusi, daca viitoarea sotie isi va aduce aportul financiar la sporirea valorii vreunuia dintre bunurile dvs. proprii, facind dovada acestui fapt, ea va avea un drept de creanta , astfel incat, veti fi nevoit sa ii acordati despagubitri.
1. Fiind bunuri proprii, cele dobandite inaintea casatoriei, nu intra la partaj.
2. Numai daca doriti d-voastra pot fi considerate bunuri comune.
3. Bunurile dobandite in timpul casatoriei cu titlu de mostenire sunt tot bunuri proprii, afara de situatia in care decedatul lasa respectivele bunuri cu titlu de mostenire ambilor soti, expres prevazute, de exemplu intr-un testament.
Deci indiferent daca exista sau nu minor .. sau orice alta situatie .. bunurile proprii achizitionate inaintea casatoriei ( teren .. casa .. masina .. etc ) .. raman bunuri proprii si sotia nu poate cere decat despagubiri financiare ( sume de bani ) pentru diverse imbunatatiri aduse acestor bunuri proprii ( spre exemplu ... TV nou sau cine stie ce alte bunuri cumparate de ea ) sau cel mult returnarea acestor bunuri ....
Intocmai asa cum v i s-a spus. Contractul prenuptial inca nu este prevazut in legislatia noastra , insa noul cod va avea aceasta prevedere , referitoare la comunitatea matrimoniala de bunuri , iar sotii vor putea opta de la inceput pentru un anume regim, existand chiar posibilitatea de a schiba acest regim pe parcursul casniciei.
Acte necesare
SerenaB
Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)