avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

fratele meu a ipotecat pe o perioada de 25 de ani apartamentul parintilor, acelasi in care locuim toti 4. as dori sa aflu cui ii revine acest apartament, cine pe cine trebuie sa despagubeasca in situatia in care el se muta impreuna cu sotia lui. dc se poate, puneti in discutie situatia in care apartamentul este trecut pe numele unuia dintre noi in timpul vietii parintilor sau trebuie impartit dupa moartea acestora
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:05, 28 Iulie 2010
In timpul vietii parintii il pot transmite oricaruia dintre voi (donatie, contract de vanzare-cumparare). Cu ipoteca desigur.
Daca nu se intampla acest lucru si DACA la decesul lor nu s-a intocmit testament (in favoarea vreunuia dintre dvs.), veti mosteni amandoi in cote parti egale. Veti face apoi un partaj succesoral unde se va stabili cui revine efectiv apartamentul, celalalt primind sulta.

In toate aceste aspecte, faptul ca el se muta cu sotia...nu conteaza decat in perspectiva partajului cand dvs. cea care veti ramane (din cate inteleg) in apartament veti avea posesia acestua si sanse mai mare sa-l obtineti in natura.
Nu stiu daca se poate ca un apartament ipotecat sa fie trecut de parinti pe numele tau,de exemplu,Sau poate ca este posibil dar il preiei cu ipoteca si iti asumi riscurile in cazul in care fratele tau nu plateste ratele.Ce parere aveti dna avocat?
Nu fratele a ipotecat casa ci parintii pt. ca ei sunt proprietarii.
Daca fratele nu plateste ratele catre banca, aceasta va vinde imobilul la licitatie publica recuperand o pare sau intreaga creanta.
Daca se va ajunge intr-o asemenea situatie, nu veti mai avea ce mostenii.
Bine ar fi ca el sa achite ratele, altfel ar trebui ca dvs. sau parintii sa le achitati pt. ca sunteti interesat ca banca sa nu va execute.
Daca achitati rate in locul fratelui aveti drept de regres (sa-l actionati in instanta ) pt sumele platite.
Fratele nu are nici un drept asupra casei, decat un drept de mostenire ca si dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Ipoteca poarta asupra imobilului.
Nu conteaza proprietarul, se poate instraina bunul ( vanzare-cumparare, donatie, transmitere prin mortis causa etc.).

Singurul inconvenient ar putea fi o eventuala clauza din contractul prin care s-a instituit ipoteca ( interdictie de instrainare din partea bancii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament sub ipoteca- vanzare, donatie marx36 marx36 Buna ziua! Am un imprumut bancar cu garantie imobiliara, un apartament pe numele parintilor mei . (mama a decedat de curand, daca ar avea vreo importanta in ... (vezi toată discuția)
O mostenire in caz de divort sau succesiune LJM LJM In timpul casatoriei am mostenit o casa prin decesul tatalui meu, eu fiind singurul mostenitor. In caz de divort casa este considerata la partajare bun ... (vezi toată discuția)
Executare silita nicoleta82 nicoleta82 Buna ziua. In urma cu 4 ani fratele meu a obtinut un credit ipotecar, garantand cu apartamentul sau.Mentionez ca sunt codebitor la acest credit. Apartamentul ... (vezi toată discuția)