In calitate de membru al comitetului executiv al asociatiei de proprietari, doresc sa aflu urmatoarele:
1. Terenul pe care se afla constructia unui bloc de locuinte proprietate personala, cui apartine?
2. Daca este a proprietarilor, cat teren din jurul constructiei ne apartine?
Asociatia are in proprietate doar suprafata de teren pe care se afla constuita acea bordura, de 0.7-0.8 m, din jurul condominiului.
Gradinile nu sunt ale asociatiei, ci se afla in proprietatea Administratiei Domeniului Public si doar sunt administrate de asociatiile de locatari/proprietari.
Terenul pe care este construit blocul, precum si suprafata de spatiu verde din jurul acestuia NU apartine proprietarilor.
Fiecare proprietar are in proprietate apartamentul sau care inseamna suprafata utila, balconul/balcoanele care inseamna anexe, in total insemnand suprafata totala a apartamentului si o cota-parte indiviza din toate spatiile comune (holuri, balcoane comune, ghene, terasa, subsol, fatada si acea bordura de 0,80 m din jurul blocului care este o prelungire a fatadei). Proprietatea comuna este indivizibila, fortata si perpetua.
Proprietatea in acest caz este numai constructia, nu si terenul pe care se afla aceasta constructie.
De obicei pe contractul de vanzare/cumparare este specificat faptul ca terenul pe care s-a construit imobilul este atribuit de Primaria/CL ..... prin Decizia/Hot.... proprietarilor/chiriasilor. Expresia este ceva de genul: " Totodata se transmite cumparatorului si dreptul de folosinta pe durata existentei constructiei, a cotei indivize de ... % reprezentand .... mp ce apartine apartamentului, din terenul pe care se afla construit blocul....., atribuit prin Decizia primariei..."
Insa, acest lucru nu este obligatoriu sa fie peste tot la fel. Este posibil ca terenul sa fie in proprietatea unuia sa chiar a mai multor proprietari, acestia avand titluri de proprietate in acest sens.
De obicei situatia este cea prezentata de d-na Elga.