avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare apometre

Cf Lg 230/2007, contoarele de apa montate in aprtamentele blocurilor nu se supun controlului metrologic legal intrucat nu sunt destinate realizarii de masurari din domeniile de interes public
Problema este ca nu gasesc acest text in Lg 230/2007
Ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:00, 26 Septembrie 2011
Buna ziua
Am avut si eu aceeasi problema acum 2 saptamani
Incercati legea 233 pe 2004 dar nu cred sa gasiti ceva
Am inpresia ca astia fac acum verificarile astea metrologice in mod abuziv......cred ca vor sa vada de fapt cine le matraseste ......cum sa furi la apa .....sa dai consum 0 in conditiile in care sunt 3 persoane in apartament e chiar ridicol....
Dar eu nu am rezolvat nimic asa incat a ramas in pom toata treaba...
Cu respect
@larisarazvan,
Unde ati gasit dv, de unde ati luat afirmatia:
Cf Lg 230/2007, contoarele de apa montate in aprtamentele blocurilor nu se supun controlului metrologic

Nu o sa gasiti in legea 230/2007 referiri la verificarea metrologica a apometrelor, a contoarelor de gaz, de energie electrica etc, dar asta nu inseamna ca nu trebuie efectuata verificare metrologica a acestora.
Cand se cumpara din magazin un apometru, factura este insotita de un certficat de verificare metrologica pe care scrie data verificarii si valabilitatea in timp de 3-4-5 ani a acestei verificari. Atat timp cat se plateste apa tinand cont de indexul acestui apometru, este logic sa fie in perioada de valabilitate din punct de vedere metrologic. Avand in vedere ca in blocuri exista adesea diferente de apa intre apometrul de bransament si suma apometrelor din apartamente, este ncesar ca fiecare proprietar sa-si verifice periodic (la data expirarii) apometrele eliminand astfel una din cauzele aparitiei diferentelor.
Bineinteles ca proprieatul daca observa ca indexul o ia "razna" nu o sa astepte asa un an sau doi, fiind inca in termen conform certificatului metrologic, ci se va duce urgent la verificare cu el, ca altfel plateste poate ceea ce nu consuma.
V- as sugera sa cititi Ordinul pentru aprobarea Listei Oficiale a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic ( Ordinul nr 48/2010, publicat in Monitorul Oficial nr.181/ 22.03.2010). In Anexa, la pct. 9 sunt mentionate contoarele de apa calda si rece.
da, am citit ordinul 48/2010 dar in el este mentionat atat contorul de apa rece cat si cel de apa calda ca ar fi supuse controlului metrologic, dar doar sunt enumerate , nu spune:" ca ar fi obligatoriu controlul metrologic, asa cum prevedea anexa 2 din OUG 20/1992", in prezent abrogata
Acela nu este un simplu tabel, ci este insotit de un titlu de capitol si un text care spune urmatoarele:
LISTA OFICIALÃ
a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. - 2010

Art. 1 - Prezentul document stabileşte, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare, categoriile şi sortimentele de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal, modalităţile de control metrologic care trebuie să fie aplicate fiecărui sortiment, precum şi intervalele maxime admise între două verificări metrologice succesive. Toate aceste detalii sunt prevăzute în tabelul 1.
Dupa cum vedeti, exista niste reglementari care nu folosesc cuvantul "trebuie", dar sunt date pentru a orienta ce aparate, in ce fel si la ce interval de timp se fac aceste masuratori metrologice.

Atata timp cat exista o perioada de garantie metrologica, se cheama ca dupa aceasta perioada producatorii nu mai garanteaza exactitatea de masurare specifica clasei de precizie respective.

Alte discuții în legătură

Asociatia si apometrele ContSters205948 ContSters205948 MI SA PUS UN ANUNT la scara blocului ca cei care are peste 5 ani apometre sa fie schimbate in caz ca le schimba sint trecuti la pausal ca sunt pierderii cel ... (vezi toată discuția)
Lnlocuire apometre motanila motanila In urma cu 15 ani am hotarat ca bransarea la apa rece si calda sa fie facuta de pe coloanele de la baie cele de la bucatarie sa fie anulate. Pe coloana de apa ... (vezi toată discuția)
Contor de apa aferent unei proprietati, montat necorespunzator onil1 onil1 Buna ziua,locuiesc intr-un condominiu format din trei apartamente ,cu un singur bransament de apa.In urma discutiilor dintre propietari, cu 9 ani in urma,s-au ... (vezi toată discuția)