LuCiA23 a scris:
Am nevoie de o lamurire, va rog mult! Privitor la actiunea in revendicare mibiliara(civil)- domeniul acesteia e restransa la situatiile in care bunurile mobile au iesit VOLUNTAR din stapanirea proprietarului??? invat dupa chelaru si la un moment dat se cam contrazice...sau e gresala de tipar?! va rog mult sa ma lamuriti...multumesc:)
Exista 3 situatii:
1. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de rea-credinta, de la un hot sau de la un gasitor
- actiune impresctiptibila
2. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de buna-credinta
- revendicarea este de cele mai multe ori imposibila: art. 1909 C.Civ "Lucrurile miscatoare se prescriu prin faptul posesiunii lor, fara sa fie trebuinta de vreo curgere de timp". Pentru a putea invoca acest articol trebuie intrunite conditiile:
a). proprietarul sa se fi desesizat voluntar de bunul sau mobil, incredintandu-l prin contract unui detentor precar
b). detentorul precar sa instraineze bunul mobil respectiv unei terte persoane, fara sa aiba consimtamantul proprietarului
c). tertul sa dobandeasca bunul mobil cu buna-credinta de la detentorul precar si nu de la adevaratul proprietar printr-un act traslativ de proprietate
d). posesia tertului dobanditor de buna-credinta sa fie efectiva sau reala.
Actiunea in revendicare este paralizata prin invocarea art. 1909 alin 1 C.civ, proprietarul initial are la dispozitie o actiune in despagubire impotriva detentorului precar.
3. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de buna-credinta care le-a dobandit de la un hot sau de la un gasitor
- actiunea in revendicare trebuie introdusa in termen de 3 ani din momentul sustragerii sau pierderii bunului. Fostul proprietar, obligat la restituire, are la dispozitie o actiune in despagubire impotriva celui de la care l-a cumparat. Daca l-a cumparat de la balci, targ etc. proprietarul revendicant este obligat sa-i plateasca pretul pe care l-a dat.