avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna,
La terminarea unui divort, teoretic, fostii soti se despart. Fiecare se duce la locul unde s-a facut ancheta sociala? Ce faci in cazul in care unul nu vrea sa paraseasca domiciliul in care a stat pana atunci?
Multumesc pt. sfaturi
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:47, 29 Iulie 2010
La terminarea unui divort, nu teoretic, ci practic sotii se despart.
Dar divort nu inseamna partaj.
Daca domiciliul conjugal a fost achizitionat in timpul casatoriei de ambii soti, pana la partaj ambii au drept de locuire in el.
In cazul in care unul nu vrea sa paraseasca domiciliul in care a stat pana atunci, inseamna ca se considera proprietar, si trebuie intentata actiune de partaj.
Pentru sfaturi clare, ar fi fost necesare unele detalii..
Dar, daca sotii au locuit in apartament - proprietate - bun comun al partilor dobandit in timpul casatoriei - este nevoie de partajare pentru lotizare, pentru stabilirea unei sulte (contravaloarea partii ce-i revine celui care urmeaza sa nu mai locuiasca in imobil.)
Daca locuinta a fos inchiriata prin contract, trebuie sa se stabileasca beneficiul locativ al unuia dintre soti
Depinde de situatia imobilului in care au domiciliat sotii.
Daca imobilul este bun comun sau nu.
Daca imobilul este achizitionat in timpul casatoriei deci este comun, sotul nu poate fi evacuat din locuinta decat dupa ramanerea definitiva si irevocabila a unei hotarari de partaj si obtinerea cat si atribuirea unuia dintre soti a imobilului si atunci depinde de momentul achitarii sultei daca acesta nu a solicitat stabilirea unui drept de retentie aspra imobilului pana la achitarea sultei.
Daca bunul este propriu al unuia dintre soti acesta dupa divort va trebui sa promoveze o actiune in evacuare si in baza hotararii definitive si irevocabile de evacuare sa puna in executare hotararea obtinuta
Daca bunul nu apartine niciunuia dintre soti ( proprietarii fiind parintii unuia dintre soti) atunci reclamanti in actiunea de evacuare vor fi parintii sotului divortat.
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neata, sunt in proces de divort cu sotia, ea sta in casa pe care ... alex201888 alex201888 Neata, sunt in proces de divort cu sotia, ea sta in casa pe care am achizitionat-o inainte de casatorie, prin credit PC, durata 25 ani, deci este bun propriu. ... (vezi toată discuția)
Evacuarea sotului neproprietar dupa divort Cabinet individual de Avocatura Cabinet individual de Avocatura in iunie 2009 s-a pronuntat divortul prin acordul partilor. sotia este proprietar tabular al casei care era ultimul domiciliul comun al sotilor. sotul nu are ... (vezi toată discuția)
Evacuarea mea si copilului minor in urma divortului ?! jewelled jewelled Sunt in plin divort cu sotul meu, am trecut de capitolul Autoritate Tutelara, sotul meu a fost de acord sa-mi incredinteze copilul spre crestere si educare ... (vezi toată discuția)