am o prietena, majora, clasa a XII-a, care a primit de la o amica de ai ei un papagal, marele alexandru, cu cusca si tot ce mai trebe unei pasari.
amica a platit pentru el ceva de genul 100 si ceva de euro... si cusca si restul lucrurilor pe gratis de la cel de la care l-a cumparat(omu nu si-l mai dorea).
prietena mea a avut grija de papagal, l-a adus in casa bunicilor(pentru ca apartamentul unde sta cu parintii era in renovare).
problema a aparut dupa 2 zile cand papagalul si-a deschis cusca si a zburat pe fereastra deschisa(era ff cald in perioada aia). cand a coborat din bloc, ia-l de unde nu-i.
papagalul probabil se ascunse in padurea de langa bloc. L-a cautat o zi, dar (ghinionul face) ca trebuia sa plece cu familia la niste rude din Ungaria timp de 3 saptamani.
Biletele erau cumparate tot, nu se putea amana. De papagal urma sa aibe bunicii ei grija.
A trebuit sa plece, si a incercat sa isi anunte amica de cele intamplate.
Cand s-a intors dupa cele 3 saptamani, amica ei ii facuse citatie la politie pe caz de abandon de animal(cineva gasise papagalul si a ajuns pana la urma
la amica in cauza--orasul e mic si de aceea probabil) si a amenintat-o pe prietena mea prin sms ca daca nu ii returneaza si cusca ii va face plangere la politie ca are un bun insusit pe nedrept.
poate sa faca asa ceva?
daca papagalul a evadat si a zburat de nebun?
ce drept mai are cineva asupra cadoului facut?
problema e ca prietena mea e foarte speriata. a sunat-o pe tipa aia... nu i-a raspuns. i-a trimis mesaj ca e de acord sa ii returneze cusca si acareturile, dar doar o parte si daca isi retrage plangerea de la politie de abandon
de animal atunciii va da si restul...
mai disperata e fata ca ea e doar eleva si nu are venituri si abandonul de animal se pedepseste cu amenda intre 10 si 20 mil lei vechi.
legat de abandonul de animal este ceva prevazut in Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.
Amenda intre 10 si 20 mil vechi este prevazuta pentru supunerea unui animal la cruzimi si prin cruzime faţă de animale se înţelege:
a) omorârea animalelor, din perversitate, precum şi prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul câinilor sau pentru a le controla agresivitatea;
d) folosirea de animale pentru expoziţii, publicitate, realizare de filme sau în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă acestora suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
e) abandonarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
f) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului.
Acea ,,amica" nu are cum sa dovedeasca faptul ca papagalul a fost abandonat.
papagalul l-a facut cadou... adik amica i l-a cumparat si i l-a facut cadou... am o nedumerire... ce e facut cadou mai ai dreptul asupra lui?
papagalul face parte dintr-un abandon.. si abandonul unei reptile(crocodil) e considerat abandon...pentru ca pune viata in pericol a altora si pentru ca trebuie sa i se ofere posibilitatea dea fi tinut intr-un anumit spatiu... etc
in fine...pana la urma prietenei i s-a raspuns la telefon si amica a spus ca isi va retrage plangerea la politie... deocamdata ii va da prima transa de lucruri si va astepta sa retraga plangerea, apoi ii va da si a doua transa... e ok asa?... tipa aia poate sa isi retraga plangerea de abandon nu? adik atunci nu va mai intra in atentia politiei chiar daca plangerea e veche de 2-3 saptamani?!
la faza ca trebuie sa dovedeasca ca e abandon... si eu m-am intrebat cum o poate dovedi... daca animalul a dezertat ce vina are fata?... trebuia sa dea vreun anunt in monitoru oficial?!
Alte discuții în legătură
Infractiune?
sandy74
Dupa cum am mai spus am pe societatea mea 20 abonamente de telefonie mobila,
dintre care 16 abonamente le am dat prietenilor. O amica având sa mi plătească ... (vezi toată discuția)