art.146 cod penal- prin consecinte deosebit de grave se intelege o paguba materiala mai mare de 200000 lei sau o perturbare deosebit de grava..."
daca a fost recuperat pana la data punerii in miscare a actiunii penale o parte din prejudiciu si a ramas de recuperat o suma sub 200 000 lei se mai poate vorbi de punere in miscare a actiunii penale cu consecinte deosebit de grave?
Infractiunea ca atare a fost savarsita. Recuperarea unei parti din prejudiciu poate conduce cel mult la o diminuare a pedepsei, diminuare care poate fi dusa spre minimul stabilit de lege.
prejudiciu total peste 200 000, dar cumulat, adica pentru o operatiune 120000 lei(contract, factura, etc), pentru o alta operatiune 180000 lei. este legal sa se retina consecinte deosebit de grave pentru fiecare din cele doua persoane diferite , daca fiecare in parte nu are legatura cu cealalta parte, decat prin faptul ca au semnat contractele cu aceeasi persoana, care am inteles ca trebuie sa raspunda pentru consecinte deosebit de grave (200000 lei cumulat).
a fost o singura persoana vatamata, dar a fost 1 inculpat principal, cel care a obtinut de la persoana vatamata cei 200 000 lei. inculpatul principal a obtinut cei 200 000 lei de la persoana vatamata in baza a doua contracte incheiate de catre acesta cu doua firme diferite, cu doua contracte diferite, un contract avand ca obiect achizitionarea unui bun ce a valorat 180 000 lei, celalalt contract a avut ca obiect achizitionarea unui alt bun ce a valorat 120 000 lei. dar cei doi administratori ai celor doua societati au fost acuzati de complicitate si le-au fost retinute si lor consecinte deosebit de grave, desi contractul fiecaruia dintre ei nu depasea cele doua sute mii lei. intre cei doi nu exista nicio legatura. si nici nu e vorba de constituire de grup infractional sau mai stiu eu ce. ci pur si simplu inculpatul principal a obtinut suma totala de la peroana vatamata constituita ca parte civila in baza contractelor defalcate in cele doua sume mentionate mai sus incheiate cu fiecare dintre cei doi presupusi complici. e legal sa li se retina si acestora consecinte deosebit de grave?