avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... posibilitatea unui pensionar cu gradul 2 de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

posibilitatea unui pensionar cu gradul 2 de invaliditate de a presta o alta munca

o persoana de 52 ani, pensionata pe caz de boala-probleme de natura psihica, gradul 2 de invaliditate, poate incheia un contract de colaborare pentru a presta servcii de paza , fara ca prin aceasta sa i se afaecteze dreptul de a primi pensia?


multmesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: amitza , utilizator 13:49, 30 Iulie 2010
NU
va multumesc. ati putea sa imi indicati temeiul legal al acestei interdictii?
Art. 94 din Legea nr.19/2000 prevede ca pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele prevazute la art. 66 lit. a) si b);
b) nevazatorii;
c) pensionarii pentru limita de varsta;
d) pensionarii de invaliditate de gradul III;
e) beneficiarii unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale care exercita functia de consilier local sau consilier judetean;
f) pensionarii de invaliditate care exercita functia de consilier local sau consilier judetean.

Asadar, pensionarii de invaliditate de gradul II nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala.

De asemenea, art.39 din Legea nr.333/2003 prevede ca, Persoana care urmeaza sa indeplineasca atributii de paza sau protectie trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie cetatean roman sau cetatean al unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European si sa aiba varsta de cel putin 18 ani;
b) sa fie apt medical pentru exercitarea functiei;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie;
d) sa fie atestat profesional, potrivit prevederilor prezentei legi.
multumesc frumos!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Mia12 Mia12 Sunt pensionar cu pensie partial anticipata si in acelasi timp sunt consilier local. Datorita indemnizatiei primite de la primarie Casa de pensii mi-a taiat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata moise paula moise paula un beneficiar de pensie anticipata, poate avea contract de munca pt timp partial? In aceste conditii beneficiaya si de pensie si de salariu? (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate si salariu geolsanda geolsanda Sunt sotia unui nevazator cu pensie de invaliditate gradul I deci fara drept de munca dar i s-a ivit ocazia de a fi Presedintele Asociatiei Nevazatorilor pe ... (vezi toată discuția)