avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil si parasire domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil si parasire domiciliu

Va deranjez cu o intrebare, daca sotia a parasit domiciliul impreuna cu copilul minor (sub 1 an) si s-a mutat la cineva cu are are o relatie, urmand ca ulterior sa depuna actiune de divort, ma poate ajuta in obtinerea custodiei copilului?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mancipri , utilizator 08:15, 8 August 2010
Am inteles, va multumesc mult pentru raspunsuri.
daca la divort dovediti cu martori ca sotia are o relatie extraconjugala , risca sa fie declarata sotie imorala si sa castigati divortul din vina exclusiva a sotiei, dar nu cred ca asta sa va incalzeasca cu ceva...
În timpul căsătoriei, ori de câte ori se iveşte neînţelegere între părinţi cu privire la exerciţiul drepturilor părinteşti, cea care hotărăşte este autoritatea tutelară, după ascultarea părinţilor şi potrivit interesului minorului. (art. 99 Codul Familiei).
Codul familiei contine prevederi referitoare la incredintarea minorului uneia dintre parinti, in cazul divortului, precum si dispozitii referitoare la incredintarea acestuia unei terte persoane, atunci cand parintii nu ii pot asigura o crestere si educatie corespunzatoare.
Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la aceasta drepturile parintesti.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
In situatia in care parintele carui nu i s-a incredintat copilul constat ca celalalt parinte nu isi indeplineste corect atributiile de intretinere, educare si crestere a copilului, poate solicita un proces de rejudecare a incredintarii minorului.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
mancipri, utilizator
nsa a scris:

Am inteles. Dar nu poate fi obligata sa se intoarca inapoi in domiciliu? Pe baza unei plangeri la Politie eventual? Avand in vedere ca nu sunt de acord cu divortul?


Nimeni nu o poate obliga sa se intoarca.
Nici la custodie nu cred ca va va ajuta faptul ca v-a parasit.
nsa a scris:

Am inteles. Dar nu poate fi obligata sa se intoarca inapoi in domiciliu? Pe baza unei plangeri la Politie eventual? Avand in vedere ca nu sunt de acord cu divortul?


Inca tineti la sotia Dvs. ,dar dragoste cu sila nu se poate,imi pare rau sa v-o spun.Cred ca v-au mai spus-o si altii.Dvs nu sunteti de acord cu divortul,dar v-ati gandit care este motivul ptr care dansa a luat o asemenea hotarare?Tot la Dvs este si raspunsul,dar poate va este greu sa il acceptati.Daca a plecat cu un alt barbat,aveti si Dvs o vina,asa cum si eu,daca am fost inselata de sot si parasita,am avut o parte de vina.Copilasul trebuie sa stea cu mamica lui,fiind foarte mic si nu veti rezolva nimic luandu-l de langa dansa. Chiar daca are pe cineva copilul nu trebuie sa afle peste ani acest lucru. Gabrielle
chiar daca va accepta sa se intoarca inapoi la dvs,niciodata nu va mai fi cum a fost. in primele zile va fi bine .... apoi.... de cate ori va iesi din casa veti avea suspiciuni ca pleaca la amant ....de cate ori veti fi la munca veti sta cu frica in san ca va insala din nou..... gata ! asta nu este viata . increderea a disparut pentru totdeauna indiferent cum ganditi acum ! degeaba incercati sa va spuneti ca va fi bine ca nu va fi . istoria se va repeta ! crede-ti-ma , am trecut prin asa ceva .... am iertat si mi-am spus ca va fi bine dar nu a fost deloc asa. dupa trei ani si-a gasit pe altul , a plecat in lipsa mea si pe deasupra mi-a mai golit si casa . din dragoste va mintiti singur. sau poate ca pentru faptul ca si-a gasit pe altul va autoinvinuiti cum face si gabrielle.....oameni buni, nu mai faceti asa ceva nu aveti nici o vina . pur si simplu nu v-a meritat . cel care insala poarta singur(a) toata vina . nu trebuie sa inseli . nu asa se procedeaza . daca intr-o casnicie s-a intamplat ceva divorteaza si apoi fa ce vrei cu viata ta . daca ai coloana vertebrala , indiferent ce s-ar intampla nu ai voie sa iti inseli partenerul de viata . exista divort ! in cazul de fata si-a batut joc in primul rand de copil. l-a intrebat pe acesta daca vrea alt tata ? sau nu conteaza.... " eu sa o duc bine !"....de ce acest copil sa nu stie ca mama lui a preferat adulterul unui divort ? acest copil are si el viata si are dreptul sa stie ce s-a intamplat cu viata lui . are dreptul sa stie de ce mama lui are acelasi nume cu al doilea sot si el , copilul are alt nume .... de unde ideia preconceputa ca locul copilului este langa mama ? credeti ca un tata nu este in stare sa isi creasca copii ? nu este si el parinte ca si mama ? nu nutreste ca si mama aceleasi sentimente fata de copii lui ? ce mama este aceia care ii inseala tatal sa o duca ea bine ? ce mama este aceia care fara sa il intrebe pe copil ii schimba tatal ? poate maine se satura si de al doilea tata si il va schimba din nou cu un altul si altul si altul . v-ati intrebat ce se petrece in sufletul unui copil in asemenea cazuri ? asa ca , lasati-o acolo unde este , divortati , incercati sa va luati copilul si duce-ti-va viata mai departe demn cu capul sus. femei sunt destule si sigur veti gasi pe cineva care intr-adevar sa va merite . bafta si capul sus !
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
mancipri, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort elli20 elli20 Sunt in divort cu sotul din vina lui, si este la mijloc si un minor.In viata mea a intervenit altcineva. Poate acest lucru sa afecteze cazul, in sensul sa ... (vezi toată discuția)
Divort myhadela myhadela Sunt maritata de trei ani si am un copil minor. Momentan nu lucrez si nu am nici un fel de venit (doar parintii ma pot ajuta), sotul meu lucreaza. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)